Топ три на държавите с най-големи по стойност златно-валутни резерви е Китай (3,31 трилиона долара), Япония (1,27 трилиона долара) и Швейцария (924 милиарда долара).

Русия влезе в първите четири страни в света по размер на златни и валутни резерви с общо $582 милиарда. Това показват са резултатите от анализа на данните от националните централни банки, пише вестник "Известия" .

Челната петица завършва Индия (563 млрд. долара), шеста е Саудитска Арабия (460 млрд. долара), която миналата година изпревари Хонконг (424 млрд. долара) и Южна Корея (424 млрд. долара).

В края на миналата година Сингапур напусна челната десетка, пускайки пред себе си Бразилия (325 милиарда долара) и Германия (295 милиарда долара).

Богатата на злато, петрол и какао Гана: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Богата на злато, петрол и какао: Икономиката на "Изгряващата звезда" на Африка залязва

Бавният път към катастрофата на осмия по големина производител на петрол в Африка

Според резултатите след първата половина на 2022 г. Русия загуби от Индия, но след това се върна на 4-то място. В топ 30 се появи новак - Швеция, която измести Нидерландия.

Значимостта на общия размер на международните златно-валутни резерви на Русия сега е значително по-ниско в сравнение с миналата година, тъй като около половината от тях (Централната банка на Руската федерация даде число от около 300 милиарда долара) са блокирани поради западните санкции, отбелязва за изданието Олга Беленкая, ръководител на макроикономическия анализ във FG Finam.

Съответно, посочва експертът, те не могат да се използват за валутни интервенции, ако е необходимо да се намали нестабилността на валутния пазар. Миналата година Централната банка на Руската федерация не закупи чуждестранна валута за международни резерви, тяхното възстановяване се дължи на преоценката на активите в долари.

Беленкая припомня, че тази година стартира нова версия на бюджетното правило. Сега резервите ще бъдат попълнени в юани, ако приходите от петрол и газ са над базовото ниво. Обратно, резервите от юани ще бъдат използвани за компенсиране на пропуснатите приходи от петрол и газ, както е сега.

Според Юлия Макаренко, заместник-директор на Института за развитие на банките, безусловното първенство на Китай в рейтинга е показател за мащаба на икономиката. Пекин става лидер по златни и валутни резерви за 17-и пореден път. Разликата на Китай от държавата на второто място е повече от два пъти. Това означава, че дълго време страната няма да може да бъде настигната изоставането си по този показател.

Dundee Precious Metals увеличи добива на злато в "Челопеч"

Dundee Precious Metals увеличи добива на злато в "Челопеч"

Канадската компания очаква силна 2023 година