В хода на валутната търговия в сряда сутринта щатският долар остава силен и стабилен спрямо еврото, паунда и японската йена и. Търговците очакват резултатите от майската среща на американския паричен регулатор.

Според резултатите от заседанието на Федералния резерв, което ще приключи в сряда, Фед може да повиши базовия лихвен процент (ставка по кредитирането от федералните фондове) наведнъж 50 базисни пункта от установения в момента диапазон от 0,25-0,5% годишно, смятат повечето икономисти, така прогнозират и анализаторите.

Освен това експертите очакват Фед да обяви началото на намаляване на активите в баланса си, който са достигнал астрономическата сума от 9 трилиона долара.

"Много пазарни участници вярват, че Фед няма да отстъпи от "ястребовата" си позиция. Освен това може да видим и други "ястебови" изненади и следователно доларът засилва позиции преди обявяването на резултатите от срещата", каза Едуард Моя, старши анализатор в OANDA.

Към 10:05 часа българско време обменният курс на еврото спрямо долара се покачва с 0,18% до $1,0526 в сравнение с $1,0521 при затваряне на пазара във вторник.

Стойността на британския паунд спрямо долара е стабилна като лирата се търгува на ниво около $1,2496 от $1,2499 за паунд в края на предходната сесия

Японската валута се разменя на пазара при курс 130,12 йени за долар срещу 130,14 йени за долар при спиране на търговията вчера.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (еврото, швейцарския франк, йената, канадския долар, лирата стерлинги и шведската крона), днес се покачва с 0,09%, а по-широкият индекс на долара WSJ - с 0,05%.