В началото на валутната търговия във вторник щатският долар е стабилен спрямо еврото и британската лира, умерено се обезценява спрямо йената.

Днес сутринта, към 10,25 ч. българско време общата валута се разменя срещу американска при курс около $1,1602 едно евро в сравнение с 1,1606 долара за евро към края на предходната сесия.

Спрямо японската национална валута курсът на долара възлиза на 113,64 йени срещу 114,00 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британската лира стерлинг във вторник сутринта се понижава с 0,05%спрямо долара до ниво на търговия от $1,3651 за един паунд.

Индексът ICE US Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шест основни световни валути, е нараснал с 0,01% по време на търговията във вторник. Междувременно индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни световни валути, добавя 0,03%.

Повечето азиатски валути се засилват, подкрепени от затварянето на американския фондов пазар на рекордни нива в понеделник. Но растежът им може да бъде ограничен тази седмица главно поради срещата на Федералния комитет за отворен пазар на Федералния резерв на САЩ.

Американският паричнокредитен регулаторвероятно ще разкрие план за рязко съкращаване на програмата за количествено облекчаване (QE) - в размер на около 15 милиарда долара на месец. Докато данните за ръста на новите работни места и безработицата в страната за октомври трябва да съвпаднат или най-малкото да достигнат оптимистичната прогноза на анализаторите, като се има предвид, че инерцията за възстановяване се възобновява, смятат от Westpac.