Доларът се търгува в сряда недалеч от тримесечен пик спрямо йената, а във фокуса на вниманието е назначението на нов председател на Федералния резерв на САЩ.

Излезе информация, че сенаторите републиканци поддържат кандидатурата на Джон Тейлър. Икономистът от Станфордския университет се смята за привърженик на по-твърда монетарна политика от досегашния шеф на резерва Джанет Йелън. Нейните пълномощия на чело на американската централна банка изтичат през февруари 2018 година.

Днес сутринта доларът се търгува около нивото 113,76 йени, което е с 0,1 процента под курса от закриването на вчерашната сесия. Но американската валута остава близо до пика от понеделник - 114,10 йени за долара, максимално ниво от 11 юли насам.

Еврото се задържа днес на ниво $1,1764 в очакване заседанието на Европейската централна банка.

Пазарът започна да включва в цената на валутите възможността да се избере за председател на Фед "ястреб", отбелязват анализатори.

Президентът на САЩ Доналд Трамп е помолил във вторник сенаторите републиканци да изкажат своите мнения за кандидатурите за нов ръководител на Федералния резерв.

Според някои източници Тръмп е предложил да се избере между Джон Тейлър и сегашния член на Фед Джеръм Пауъл, като не е изключил и кандитадурата на Джанет Йелън. Повечето сенатори са подкрепили кандидатурата на Тейлър.