Щатският долар умерено се понижава спрямо основните валути по време на търговията в четвъртък сутринта след изказване вчера на председателя на Федералния резерв на САЩ, Джеръм Пауъл.

По време на реч в института Брукингс в сряда Пауъл потвърди, че Фед може да забави повишаването на лихвените проценти още на заседанието си през декември. "Времето за успокояване на темпото за повишаване на лихвите може да дойде на следващата среща", каза Пауъл.

Трябва ли Фед да продължи да вдига лихвите?

Трябва ли Фед да продължи да вдига лихвите?

Управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева с коментар по темата

В същото време шефът на американския парично-кредитен регулатор се опита да балансира тези думи с други "ястребови" сигнали, отбелязва Market Watch. Той каза, че централната банка на САЩ ще трябва да повиши лихвите до по-високо ниво, отколкото можеше да се очаква преди няколко месеца. Освен това Пауъл даде да се разбере, че въпросът за намаляване на лихвите не е актуален в момента.

Друг представител на Фед, Лиза Кук, член на управителния съвет, е сигурен, че регулаторът трябва да продължи да повишава лихвите, тъй като инфлацията все още е твърде висока. "Започнахме да получаваме по-благоприятни данни за инфлацията. Но бих внимавала да правя големи заключения само от данни от един месец", каза Кук по време на реч в Detroit Economics Club.

Към 10 часа българско време общата европейска валута поскъпна спрямо американската до 1,0415 долара за едно евро, в сравнение с 1,0406 долара за евро при затварянето на сесията в сряда.

По отношение на японската валута американската се понижи до ниво на размяна от 136,44 йени за долар спрямо 138,07 йени за долар в края на вчерашната търговия.

Британската лира стерлинг днес сутринта се покачва до 1,2080 долара за един паунд, спрямо 1,2058 долара за паунд предния ден.

Индексът ICE, който показва динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес спада с 0,4%, по-широкият WSJ Dollar Index губи 0,6%.