По време на валутната търговия в понеделник сутринта щатският долар се понижава спрямо еврото, йената и лирата стерлинг.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,21% от стойността си, а по-широкият доларов индекс WSJ се понижава с 0,24%.

Към 10 часа българско време общата европейска валута се покачва с 0,44% и се разменя срещу американската по 1,1375 долара за едно евро в сравнение с $1,1322 за евро в края на предишната сесия.

Пазарната цена на американската валута спрямо японската в същото време спадна до 114,93 йени за долар срещу 115,01 йени за долар при закриване на тъгорговията в петък.

Британската лира стерлинг днес сутринта поскъпва с 0,29% и се разменя на ниво $1,3629 за един паунд срещу $1,3589 в края на предходната борсова сесия.

Във фокуса на търговците остават геополитическите събития, както и всякакви сигнали относно перспективите за политиката на Федералната резервна система на САЩ.

Президентът на Федералната резервна банка на Ню Йорк Джон Уилямс заяви миналия петък, че смята за целесъобразно да започне повишаването на основния лихвен процент през март и да стартира намаляването на размера на активите в баланса на американската централна банка по-късно тази година.

"Със силна икономика на САЩ и инфлация доста над целта на Фед от 2%, време е да започнем процеса на постепенно нормализиране на политиката ", каза Уилямс.

В същото време той отбеляза, че не вижда необходимост от значително повишаване на лихвите през март. Фед обикновено започва цикъла на повишаване на лихвите с малко покачване, но в момента много експерти смятат, че е възможно да се повиши не с 0,25 процентни пункта, а с 0,5 pp наведнъж.

Уилямс се разглежда като близък съюзник на шефа на Фед Джеръм Пауъл, който напоследък не се изказва в очакване на потвърждението на Сената за кандидатурата му за втори мандат като председател на централната банка. Според Уилямс инфлацията в САЩ (индекс PCE) ще падне до около 3% до края на тази година.

От геополитическите новини в понеделник основната беше съобщението за предстоящата среща на върха на президентите на САЩ и Русия Джо Байдън и Владимир Путин.

Френският президент Еманюел Макрон покани лидерите на САЩ и Русия да проведат среща на върха за европейска сигурност, съобщи Елисейският дворец и двете страни се съгласиха.

Отбелязва се, че дневният ред на срещата трябва да бъде изготвен от държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров по време на срещата им на 24 февруари, като срещата може да се проведе само при условие, че Русия не нахлува в Украйна.