По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар е стабилен спрямо еврото, поевтинявайки леко спрямо йената и лирата стерлинг.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,01% от стойността си, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,04%.

Общата европейска валута се търгува на пазара към 10 часа българско време при курс $0,9859 за едно евро в сравнение с $0,9874 за евро при затварянето на сесията в понеделник.

По отношение на японската валута американската поевтинява днес до 148,90 йени за един долар срещу 149,01 йени за долар в края на вчерашната валутна търговия.

В същото време британската лира стерлинг поскъпва до 1,1284 долара за едни паунд от 1,1278 долара за паунд ден по-рано.

Известно отслабване на долара се улеснява от нарастващите очаквания, че системата на Федералния резерв (Фед) ще забави темпото на повишаване на основния лихвен процент през декември, предвид сигналите за влошаване на ситуацията в икономиката.

Консолидираният индекс на бизнес активността в САЩ, изчисляван от S&P Global, падна през октомври до 47,3 пункта от 49,5 пункта месец по-рано. Стойност на индекса под 50 пункта показва спад в активността.

Президентът на Федералната резервна банка на Сан Франциско, Мери Дейли каза миналия петък, че централната банка на САЩ, според нея, трябва да започне да обсъжда въпроса за забавяне темпото на повишаването на лихвите.

Това е важно, тъй като Федералният резерв не иска да затяга твърде много паричната се политика, точно както не иска повишаването на лихвите да е недостатъчно, за да овладее инфлацията, каза Дейли.

Вчера доларът загуби 0,1% спрямо еврото и добави съответно 0,2% и 0,9% по отношение на паунда и йената.

Обменният курс на китайската валута спрямо долара във вторник падна до минимум от 2007 г. - 7,3084 юана за $1, след като Народната банка на Китай (PBOC, централната банка на страната) определи референтния курс на най-ниското ниво от 14 години.

Офшорният юан (търгуван в Хонконг) падна по време на търговията до ново рекордно ниско ниво от 7,3621 юана за един долар.