По време на валутната търговия в петък сутринта щатският долар поевтинява умерено спрямо японската йена, еврото и британската лира на фона на данните за свиване на американската икономика през първото тримесечие на тази година.

Обменният курс на общата европейска валута спрямо американската се покачва днес към 10 часа българско време до $1,0542 за едно евро в сравнение с $1,0499 за евро при затварянето на пазара в четвъртък.

Цената на британския паунд спрямо долара в същото време се повиши до $1,2533 от $1,2457 за една лира. Но британската валута все още е под годишното си дъно от $1,2542 за едни паунд.

Японската валута поскъпна до 130,32 йени за долар. Въпреки това йената остава на най-ниското се ниво спрямо долара от април 2002 година.

Индексът ICE индекс, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес сутринта спада с 0,32%, а по-широкият индекс на долара WSJ - с 0,39%.

Обемът на Брутния вътрешен продукт на САЩ през първото тримесечие на 2022 г. неочаквано намаля с 1,4% на годишна база, докато анализаторите, анкетирани от Trading Economics, очакваха ръст от 1,1%.

"Силният долар става неудобен предвид спада на тримесечния БВП на фона на рекорден търговски дефицит. Всъщност рекордният търговски дефицит, придружен от 40-годишен висок процент на инфлация и равна крива на доходността на облигации, рядко вещае добро за която и да е валута, ", каза Филип Ви от DBS Research.