В началото на валутната търговия в петък щатският долар леко понижава своя курс по отношение на еврото, расте спрямо йената, стабилен е към британската лира.

Апетитът за риск на световните пазари нараства благодарение на силната статистика за пазара на труда в САЩ, както и заради информацията от китайските медии, че големият предприемач China Evergrande Group е платил лихва по доларовите облигации.

Неспособността на компанията да плати лихва по доларови облигации на обща стойност около 2,03 милиарда долара би означавало неизпълнение от страна на китайския разработчик, а фактът, че Evergrande не го е допуснал, донесе облекчение на пазара, пише Bloomberg.

Междувременно броят на новите молби за обезщетения за безработица в Съединените щати намалява с 6 000 миналата седмица, актуализирайки минимума от началото на пандемията COVID-19.

"Натискът върху долара продължава, тъй като апетитът към риск се подобрява. Хората се връщат на пазара на труда, спестяванията на потребителите са високи и правителството на САЩ подготвя масивни стимули. Следователно перспективите за американската икономика са много добри", каза анализаторът на Cambridge Global Payments Адам Корбет.

Към 10:30 ч. българско време в петък общата европейска валута се покачва спрямо американската с 0,17% - до $1,1643 за едно евро в сравнение с $1,1623 за евро в края на предишната сесия.

Курсът на щатската валута спрямо японската расте с 0,07% - до 114,03 йени за долар срещу 113,99 йени за долар при закриване на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг е стабилна по отношение на долара и днес сутринта се търгува на ниво около $1,3798 за паунд, почти колкото и в края на вчерашната сесия.

Индексът ICE с, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,03% по време на днешната търговия, докато по-широкият доларов индекс WSJ се понижава с 0,04%.