В началото на валутната търговия в четвъртък доларът се стабилизира по тоношение на йената и еврото след резкия му спад спрямо японскитките пари на фона на усилващите се опасения за рецесия в САЩ и в световната икономика като цяло.

Стойността на злато расте по същата причина, която увеличава търсенето на по-надеждни и безопасни активи, какъвто е ценният метал. Инвеститорите са мрачни заради лошите данни за Китай и Германия, както и заради продължаващия търговски конфликт между Вашингтон и Пекин.

Страховете от рецесия потопиха световните пазари

Страховете от рецесия потопиха световните пазари

30-годишните американски ДЦК удариха ново историческо дъно

Силен повод за песимизъм на пазарите е т.нар. инверсия на кривата на доходността на американските облигации. Доходността на еталонните 10-годишни ценни книжа за първи път от 2007-а стана по-ниска от тази на двугодишните облигации. А това се счита за сигурен белег за предстояща рецесия.

След спад от 0,8% на фона на опасенията за световната икономика, днес сутринта доларът леко расте по отношение на японската валута - до 105,92 йени за долара от 105,89 йени в края на вчерашната търговия.

Общата валута поскъпва по отношение на американската до ниво 1,1149 долара за едно евро от 1,1138 долара за евро ден по-рано.

Декемврийските фючърси за златото днес сутринта на нюйоркската борса Comex поскъпнаха с 2,55 долара, до 1530,35 долара за тройунция.

Цена септемврийските фючърси за среброто се повишава с 0,08% - до 17,293 долара за унция.

Ще стигне ли златото $2 000? Някои анализатори смятат така

Ще стигне ли златото $2 000? Някои анализатори смятат така

Последно ценният метал бе близо до това ниво през 2011

Влошените перспективи за световната икономика, продължаващата търговска война между САЩ и Китай подържат търсенето на ценния метал като средство за по-сигурни инвестиции "тихи пристанища в бурно време". Някои експерти вече говорят за цена на жълтия метал от 2000 долара за унция.

Портфейлният мениджър на GraniteShares Джеф Клеарман, цитиран от Ройтерс, не вижда в близкото бъдеще фактор, които биха могли да работят против златото. "възможни са краткосрочни ценови корекции, но трендът е на повишение", отбелязва експертът.