В свят на отрицателна доходност по облигациите, активи като златото могат да станат далеч по-атрактивни. Дотолкова, че някои анализатори се осмеляват да прогнозират цени от $2 000, пише CNBC.

Фючърсите на златото се задържат над $1 500. В края на май ценният метал се събуди, проби нивото от $1 300 и не се обърна. Рекордната цена на златото бе записана през 2011 г. - $1 923,70.

"Имаме дълга позиция, целим $1 585", казва Даниел Гали, стратег в TD Securities. "Смятаме, че златото може да постигне и далеч по-високи цени. През следващите години, докато възможността за все по-нетрадиционни мерки става реалност, виждам възможност златото да достигне $2 000", казва той.

Подкрепа за златото идва и от протестите в Хонконг и несигурността около отношенията между САЩ и Китай.

Стратезите в TD Securities вярват, че след години на ултра хлабава монетарна политика от централните банки има недостиг на сигурни активи: "И това се вижда от растящия брой дълг с отрицателна доходност, което в крайна сметка увеличава апетита и за ценните метали"."Отрицателната доходност е симптоматична за търсенето на сигурни активи. Причината те да се търгуват на тези нива е, че има по-голямо търсене за сигурни активи, отколкото е предлагането за тях", смята Гали. "Златото ще спечели от това. Целта, която препоръчваме, е за три месеца насам. Бих казал, че сме на ръба на многогодишен бичи пазар за златото".

Майкъл Уайдмър от Bank of America Merrill Lynch, повтаря същата теза. Той посочва и нещо друго: възможна е среда, в която пазарите ще се концентрират повече върху високата задлъжнялост, резултат от количествените улеснения и ниските лихви, или липсата на икономически растеж, което може да доведе до волатилност. "Подобна разпродажба може да накара централните банки да предприемат още по-агресивни действия, а това ще направи златото още по-привлекателен актив", посочва той. И в бележка до клиентите на банката пише, че вижда възможност за цени от $2 000 за ценния метал.

Уидмър припомня, че централните банки подкрепят златото по още един, по-видим начин: чрез покупки. Той припомня, че World Gold Council очаква увеличаване на златните резерви през следващата година.

Покупките на злато от централните банки се очаква да достигне 59-годишен връх

Покупките на злато от централните банки се очаква да достигне 59-годишен връх

Желанието за диверсификация от щатския долар движи решенията