В хода на валутната търговия в петък сутринта щатският долар се засилва спрямо еврото и лирата стерлинг, като същевременно се обезценява по отношение на йената.

Индексът ICE, който показва динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес добавя към стойността си 0,11%, а по-широкият WSJ Dollar Index - 0,07%.

Към 10 часа българско време двойката евро/долар се търгуваше за $1,0875 в сравнение с курса $1,0892 за едно евро при затварянето на предишната сесия.

В същото време британската лира стерлинг поевтинява до $1,2373 спрямо $1,2408 за един паунд ден по-рано.

Цената на американската валута по отношение на японската се понижава до 130,06 йени за един долар при 130,22 йени за долар в края на търговията в четвъртък.

Публикуваните вчера статистически данни показаха, че икономиката на САЩ остава стабилна, въпреки значителното затягане на паричната политика от страна на Федералния резерв. Според предварителните данни на Министерството на търговията на САЩ БВП на страната през 4-тото тримесечие се е увеличил с 2,9% на годишна база след покачване с 3,2% през предходното тримесечие. Консенсусната прогноза на анализаторите, цитирана от Trading Economics, предполагаше отслабване на икономическия растеж до 2,6%.

По-бавното от очакваното забавяне на растежа на БВП на САЩ през последното тримесечие помрачи оптимизма на инвеститорите, които очакваха, че сигналите за влошаване на ситуацията в американската икономика ще накарат регулаторът да забави допълнително темпа на нарастване в основния лихвен процент.

Първата среща на Федералния комитет за отворения пазар (FOMC) тази година ще се проведе следващата седмица. През декември Централната банка на САЩ повиши лихвения процент с 50 базисни пункта, след като го увеличи със 75 б.п. на предишните четири срещи.

В петък пазарът ще проследи доклада на Министерството на търговията на САЩ за доходите и разходите на американците за декември, който включва данни за динамиката на потребителските цени.

Индексът на потребителските цени PCE Core, който не отчита разходите за храна и енергия, се е увеличил с 0,3% през декември, след като се повиши с 0,2% месец по-рано, според консенсусната прогноза на експертите, цитирана от Trading Economics.

Международният валутен фонд препоръча на Централната банка на Япония да обмисли предприемането на мерки за увеличаване на гъвкавостта на доходността на дългосрочните държавни облигации, отбелязвайки, че нарастването на инфлационните рискове в страната изисква създаването на допълнително пространство за маневриране в паричната политика.

По-специално, Японската централна банка може да увеличи целевата доходност на 10-годишните държавни облигации, да разшири обхвата на колебанията в лихвените проценти на тези ценни книжа, както и да се върне към количествената цел в програмата за обратно изкупуване на облигации и да премине към закупуване на "по-къси" облигации, според доклада на МВФ, публикуван в четвъртък.