По време на валутната търговия в сряда щатският долар умерено поевтинява по отношение на еврото, японската йена и британската лира.

Днес към 10:35 часа българско време общата европейска валута се разменя срещу американската с 0,20% по-скъпо - на ниво 1,1554 долара за едно евро в сравнение с $1,1530 за евро в края на предишната сесия.

Обменният курс на американската валута спрямо японската спадна в същото време до 113,47 йени за долар срещу 113,61 йени за долар при закриване на търговията във вторник.

Британската лира стерлинг в сряда сутринта поскъпва спрямо щатския долар с 0,31% - до $1,3625 за едни паунд.

Австралийският долар поевтинява с 0,11% - до 0,7342 долара.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,17%, по-широкият доларов индекс WSJ спад с 0,12%.

Междувременно доларовият индекс остава близо до годишния се връх, тъй като търговците продължават да очакват Федералният резерв на САЩ да обяви началото на края на мащабната програма за стимулиране още през следващия месец на фона на продължаващото икономическо възстановяване, пише Trading Economics.

Фокусът на пазара тази седмица са данните за инфлацията в САЩ за септември, както и протоколите от заседанието на Федералния резерв от 21-22 септември, които ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

Експерти, анкетирани от Trading Economics, очакват инфлацията в САЩ да се задържи през септември на нивото от предходния месец - 5,3%, а без храните и енергията - на ниво от 4%.