В хода на валутната търговия в четвъртък сутринта щатският долар слабо се покачва по отношение на еврото и британската лира стерлинг, на спада към йената. Инвеститорите оценяват изявленията на представители на Федералния резерв и статистическите данни за САЩ.

Преди ден ръководителят на Федералната резервна банка на Атланта Рафаел Бостик заяви, че подкрепя повишаването на основния лихвен процент в САЩ с още 125 базисни пункта до края на годината до 4,5%. Междувременно колегата му от Федералния резерв на Сан Франциско Мери Дейли каза пред CNN, че централната банка трябва да повиши още повече разходите по заемите и да ги поддържа високи, докато инфлацията започне да доближава 2%.

Вчера стана известно, че индексът на бизнес активността в сектора на услугите в САЩ (ISM Non-Manufacturing) през септември се е понижил до 56,7 пункта спрямо 56,9 пункта месец по-рано, показват данни на Института за управление на доставките (ISM). Анализаторите допускаха по-значителен спад до 56 пункта, според Trading Economics.

Сега цялото внимание на пазарните участници е насочено към данните за пазара на труда в САЩ, които ще бъдат публикувани в петък. Експертите смятат, че нивото на безработицата в страната през септември се е запазило на ниво от август от 3,7%, а броят на новите работни места се е увеличил с 315 хиляди души.

Към 10 часа българско време общата валута поевтинява спрямо американската с 0,02% - до 0,9900 долара за едно евро.

Курсът на американската валута спрямо японската се понижава с 0,08% и възлиза на 144,53 йени за долар срещу 144,64 йени за долар при закриване на търговията в сряда.

Британскта лира стерлинг поевтинява с 0,23% до $1,1316 за паунд в сравнение с $1,1326 за паунд в края на предходната сесия.

Индексът ICE, показващ динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес е надолу с 0,2%, а по-широкият WSJ Dollar спада с 0,25 %