В началото на валутната търговия в сряда американският долар се засилва спрямо еврото, паунда и други основни световни валути, след като спадна след предишната сесия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на щатския долар спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), добави 0,2% при търговията във вторник. По-широкият индекс WSJ Dollar Index, който проследява динамиката на долара спрямо 16 валути, нарасна с 0,1%.

Курсът на общата валута днес сутринта спада спрямо американската с 0,14% - до 1,1818 долара за едно евро срещу $1,1835 за евро при закриването на вчерашната търговия.

Британският фунт стерлинг се понижава по отношение на американската валута с 0,13% - до $1,3135 за един паунд в сравнение с $1,3152 за паунд във вторник.

Доларът остава относително стабилен спрямо йената и австралийския долар.

Вниманието на търговците е насочено към събитието на Федералната резервна банка на Канзас Сити, което започва в четвъртък и където е насрочена речта на председателя на Федералната резервна система (ФРС) Джером Пауъл. Симпозиумът ежегодно събира в Джаксън Хоул ръководителите на световните централни банки, министрите на финансите, учени и участници на финансовия пазар. Тази година събитието ще се проведе онлайн на 27-28 август, а темата му е "Преминаване в следващото десетилетие: Въздействието на паричната политика".

Очаква се Пауъл да говори в основно за започналото преразглеждане на стратегията на американския паричен регулатор.

Според анализатора на AxiCorp Стивън Инес, предстоящата реч на Пауъл може да определи по кой път ще поеме доларът, намиращ се на кръстопът.

"Думите му могат както да привлекат "мечките", така и да осигурят укрепване на долара през следващите няколко седмици", - цитира експепрта Dow Jones.