В хода на валутната търговия във вторник курсът на щатския долар нараства по отношение на еврото, британската лира и японската йена.

Общата валута днес сутринта струва на с 0,30 % по-малко - $1,2021 в сравнение с $ 1,2064 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на единната европейска валута спрямо японската възлиза на 131,58 йени в сравнение с 131,60 йени в понеделник.

За един долар във вторник на пазара дават 109,33 йени срещу 109,07 йени при закриване на търговията вчера.

Британският паунд се търгува днес сутринта около нивото $1,38539 за една лира, с 0,35% по ниско от това в края на сесията в понеделник.

Индексът ICE Dollar, който измерва стойността на щатския долар спрямо шестте основни световни валути, се покачва с 0,24%. Показателят WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 световни валути, добавя 0,2%.

Американският индекс за активността в производствения сектор (ISM Manufacturing)е паднал до 60,7 пункта през април от 64,7 пункта през предходния месец, показват данни на Института за управление на доставките (ISM) в понеделник.

Това беше изненада за анализаторите, които средно прогнозираха увеличение до 65 пункта, пише Trading Economics.

Утре Институтът за управление на доставките ще публикува априлския индекс на американския сектор на услугите (ISM Non-Manufacturing), докато данните за безработицата от априлския департамент по труда в САЩ ще бъдат публикувани в петък.

Според някои анализатори силното представяне може да подкрепи долара, тъй като засилва очакванията за покачване на лихвените проценти.

Председателят на Федералния резерв на САЩ Джеръм Пауъл заяви вчера, че перспективите за икономически растеж в САЩ се подобряват поради ваксинациите и фискалните стимули, но подчерта, че икономическото възстановяване е неравномерно. "Възстановяването се ускорява, но ефектът за нископлатените работници е по-бавен ", отбеляза Пауел.