В хода на валутната търговия във вторник щатският долар се обезценява спрямо еврото и британската лира, поскъпва по отношение на йената. Предпочитанието на инвеститорите към рисковите активи се завръща заедно с повишаването на оптимизма на пазарите, сочат тенденциите от днешната търговия.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,1% във вторник. По-широкият доларов индекс на WSJ падна с 0,07%.

Пазарът е фокусиран върху изслушванията в финансовия комитет на Сената на САЩ, където ще говори Джанет Йелен. Тя е бивш председател на системата на Федералния резерв и е номинирана от новия президент на САЩ Джо Байдън за поста министър на финансите.

Комитетът по финансите трябва да одобри кандидатурата на Йелън за ръководител на Министерството на финансите на САЩ, преди този въпрос да бъде гласуван в Сената.

Според текст, изготвен за речта на Йелън, който е на разположение на The Wall Street Journal, тя ще настоява депутатите да подкрепят мащабни стимулиращи мерки. Според Йелън американската икономика може да се сблъска с по-дълга и болезнена рецесия без нови фискални стимули.

Йелън също ще трябва да отговаря на въпроси от сенатори, включително относно паричната политика. Преди ден WSJ писа, позовавайки се на свои източници, че Йелън ще декларира своята ангажираност с подхода, при който доларът ще се регулира от пазара.

Във вторник сутринта общата валута се търгува спрямо американската при курс $1,2095 за евро в сравнение с $1,2077 за евро в края на предишната сесия.

Стойността на американската валута по отношение на японската днес сутринта възлиза на 104,01 йени по същото време срещу 103,69 йени за долар при закриване на търговията в понеделник.

Британският фунт стерлинг поскъпва към американския долар с 0,15% - до $1,3607 за паунд в сравнение с $1,3587 за паунд в края на предишната валутна сесия.