По време на валутната търговия във вторник сутринта щатският долар поевтинява спрямо еврото, йената и британската лира.

Търговците оценяват изявлението на председателя на Федералната резервна система на САЩ Джеръм Пауъл, че разпространението на новия вариант на COVID-19 "omicron" носи рискове и за двете части от компетенциите на американската централната банка, тъй като може, от една страна, да се изостри проблемът с инфлацията, а от друга - да ограничи заетостта.

"Възобновеният ръст на COVID-19 и появата на варианта омикрон крие рискове за заетостта и икономическата активност, като същевременно създават допълнителна несигурност относно инфлацията", каза Пауъл в изявление, подготвено за речта му пред банковата комисия на Сената. Нарастващи опасения за новият щам ще намали желанието на хората да работят лице в лице, забавяйки възстановяването на пазара на труда и влошавайки проблемите във веригата на доставки."

Изявлението на Пауъл беше прието от трейдърите като сигнал, че повишаването на основния лихвен процент на Фед може да бъде отложено за по-далеч от очакваното преди, пише Bloomberg.

Във вторник, към 10:45 ч. българско време едно еврото струва на пазара 1,1346 долара, покачвайки се с 0,43% в сравнение с 1,1291 долара за евро при затваряне на търговията в понеделник..

Обменният курс на американската валута спрямо японската се понижава с 0,80% и възлиза на 113,16 йени за долар срещу 113,53 йени за долар предния ден.

Британската лира стерлинг днес сутринта поскъпва с 0,23% по отношение на долара и се разменя на ниво $1,3348 за паунд.

Индексът ICE, показващ динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес загуби 0,27%, по-широкият индекс на долара WSJ - 0,02%.

Пауъл ще говори в банковия комитет на Сената на САЩ по-късно във вторник заедно с министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън, която възнамерява да повтори необходимостта от разрешаване на лимита на държавния дълг на САЩ възможно най-бързо.