Щатският долар поевтинява в четвъртък сутрин спрямо еврото и паунда след скока в сряда на фона на резултатите от заседанието на Федералната резервна система на САЩ. В същото време доларът леко поскъпва спрямо японската йената.

Индексът ICE, който проследява долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), днес губи 0,16% от стойността си.

Ден по-рано индексът скочи до най -високата си стойност за месеца, след като Фед даде да се разбере, че скоро ще започне да отменя програмата си за количествено облекчаване (QE) и може да повиши базовата лихва по-рано от очакваното. Регулаторът може да започне намаляване на покупките на активи през ноември и да завърши този процес до средата на 2022 г., каза председателят на Фед Джером Пауъл на пресконференция след срещата.

Публикуваният вчера точков график - диаграмата, която отразява индивидуалните очаквания на Съвета на гуверньорите на Федералния резерв и ръководителите на банките на Федералния резерв по отношение на лихвените проценти - показва, че 9 от 18-те лидери на американската централна банка очакват увеличение на базовата лихва през 2022 г. Освен това трима от тях смятат, че лихвеният процент ще бъде увеличен два пъти. Увеличение на ставките през 2023 г. се очаква от 17 от 18 души, през 2024 г. - от всичките 18.

В четвъртък към 10:25 часа българско време общата европейска валута се покачва спрямо долара с 0,22% - до $1,1715 за едно евро в сравнение с $1,1687 за евро в края на предишната сесия. В сряда европейската валута се понижи с 0,33%.

Курсът на долара спрямо японските пари се повиши с 0,14% - до 109,95 йени срещу 109,78 йени за долар предишния ден.

Британският фунт стерлинг поскъпва спрямо долара с 0,23% - до $1,3647 за един паунд срещу $1,3622 за паунд предишния ден, преди заседанието на Банката на Англия. Експертите очакват британската централна банка да не променя основните параметри на паричната политика на заседанието си в четвъртък.