В хода да валутната търговия в петък курсът на щатския долар намалява спрямо еврото и леко нараства по отношение на йената след публикуването на данните за инфлацията в САЩ през май. Европейската валута се покачва и спрямо британската лира.

Потребителските цени в САЩ са скочили с 5% през май в сравнение със същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на труда. Инфлацията се ускорява спрямо 4,2% през април и е най-високата за повече от 12 години - от август 2008 г. насам. Анализаторите прогнозираха средно 4,7% ръст на потребителските цени през май, съобщава Trading Economics.

"Доминиращата гледна точка, че по-високата инфлация в САЩ би била временна, минимизира опитите за укрепване на долара", каза анализаторът на Western Union Джо Манимбо, цитиран от Le Figaro.

Междувременно Европейската централна банка, след юнското си заседание, не промени параметрите на паричната политика. В същото време регулаторът подобри прогнозата за растеж на БВП в еврозоната през 2021 г. на 4,7% от 4,1%. Прогнозата за инфлацията за тази година е повишена на 1,9% от 1,5%.

Фунтът стерлинг е стабилен спрямо долара и намалява по отношение на еврото. Британската национална валута е под натиск от новините, че Лондон и Брюксел не са могли да се споразумеят за прилагането на протокола за Северна Ирландия, който е част от сделката за Брекзит.

Освен това в сряда във Великобритания бяха регистрирани 7,54 хиляди нови случая на коронавирусна инфекция - максималният дневен прираст от края на февруари, отбелязва Euronews. Влошаването на епидемиологичната ситуация може да доведе до забавяне на премахването на локдауна в страната, което е планирано за 21 юни.

Към 9:31 ч. българско време в петък общата валута се покачва спрямо щатския долар с 0,16% - до $1,2190 за едно евро в сравнение с $1,2170 за евро в края на предишната сесия.

В същото време американската валута поскъпва незначително спрямо японската валута с 0,05% - до 109,38 йени за долар срещу 109,33 йени за долар при закриването на търговията в четвъртък.

Британската лира стерлинг днес сутринта се търгува спрямо долара на ниво от $1,4177 за паунд, както и в предишния работен ден.

Спрямо еврото лирата поевтинява с 0,14% - до 1,1630 евро за паунд срещу 1,1646 евро за паунд ден по-рано.

Индексът ICE, който проследява динамиката на долара спрямо шест валути (евро, швейцарски франк, йена, канадски долар, лира стерлинг и шведска крона), загуби 0,1% по време на днешната търговия, докато по-широкият индекс WSJ Dollar спада с 0,05%.