Goldman Sachs ще плати глоба в размер на 2,2 млрд. долара плюс още 600 млн. долара на регулатори извън САЩ, след като се споразумя с министерството на правосъдието на стрнаата, предаде Zero Hedge. Освен това едно от азиатските подразделения на институцията ще се обяви за виновно по кризата с малайзийския фонд 1MDB.

Това е най-тежкият скандал в историята на финансовата институция и най-голямото дело срещу банка от Wall Street. Според споразумението, което ще бъде сключено официално утре, Goldman Sachs ще избегне всички наказателни разследвания.

"Последното е особено важно, защото както показахме през последните няколко години много от висшите ръководители на банката са участвали лично в сделката, която първоначално е била предложена от Тим Лайснър, бившият шеф на Goldman Sachs за Югоизточна Азия", посочват от Zero Hedge.

Goldman Sachs купува бизнеса с кредитни карти на GM за $2,5 милиарда

Goldman Sachs купува бизнеса с кредитни карти на GM за $2,5 милиарда

Идеята е да се използват автомобилите като портали за електронна търговия

Банката няма да е изправена и пред назначаването на независим мониторинг, което е изключително скъп процес. Тя вече има един такъв, който беше назначен след като стана ясно, че умишлено е продавала на клиентите си ипотечни облигации без никаква стойност в прелюдията към кризата.

Това не е първата глоба на Goldman Sachs, свързана със скандала с малайзийския фонд. Тя вече беше осъдена да плати 3,9 млрд. долара на местното правителство, след като стана ясно, че е помогнала на суверенния фонд 1MDB да набере ресурс в размер 6,5 млрд. долара.

В последствие обаче средствата във финансовата институция, които трябваше да се използват за осъществяване на стратегически инфраструктурни проекти, бяха източени от бившия премиер Наджиб Разак, който лично се е облагодетелствал с около 700 млн. долара, и свързани с него лица.

Как Малайзия изсмука огромна част от печалба на Goldman Sachs

Как Малайзия изсмука огромна част от печалба на Goldman Sachs

Банката е заделила най-големите правни провизии от 2008 г. насам през миналото тримесечие, но все пак се представи по-добре от очакваното