Goldman Sachs представи финансовия отчет за второто тримесечие на годината, от което става ясно, че нетната печалба на банката е сериозно понижена. Но докато нещо такова се очаква заради текущата конюнктура, от финансовата институция посочват, че 85% от печалбата им в периода април - юни ще бъде насочена към... малайзийското правителство.

Разбира се, финансово пътят на средствата не е представен по този начин. На практика сумата от 2,96 млрд. долара е заделена за "правни разходи", а от тях 2,01 млрд. долара ще бъдат платени на страната, след като разследване на малайзийската и американската полиция разкри, че Goldman Sachs е помагала на корумпиран политик да използва финансов фонд за собствените си разходи.

Общият размер на компенсацията, която банката се съгласи да плати, е 3,9 млрд. долара, което превърна делото срещу нея в най-големият юридически удар върху постъпленията ѝ от Голямата рецесия досега. От тях, 2,5 млрд. долара ще бъдат изплатени директно на малайзийското правителство, а още 1,4 млрд. долара ще им бъдат предоставени под формата на активи, иззети по делото, свързано с фонда 1MDB.

Goldman Sachs: Приходите на акция ще се сринат най-тежко от Голямата рецесия

Goldman Sachs: Приходите на акция ще се сринат най-тежко от Голямата рецесия

Спадът се очаква да е концентриран само в рамките на тази година

Така приходите преди плащане на данъци за банката се обръщат от +1,291 млрд. долара до минус 2,014 млрд. долара, а нетните приходи - на минус 2,050 долара. Същевременно печалбата на една обикновена акция е минус 5,76 долара.

Все пак представянето на банката е значително по-добро от очакваното от анализаторите. Нетната ѝ печалба за тримесечието е 2,42 млрд. долара, което прави по 6,26 долара на акция при очаквани 3,78 долара на акция. Приходите ѝ са с 3,5 млрд. долара над очакванията и достигнаха 13,3 млрд. долара през тримесечието.

Затова и акциите на банката нараснаха първо с 5,5%, но след като мениджмънтът на банката посочи, че търговската дейност, която се превърна в двигател на доброто представяне на Goldman Sachs през последното тримесечие, се е понижила, покачването на цените книги на банката се забави до 1,5%.