Приходите на акция на компаниите от индекса S&P 500 ще претърпят спад от 60% през второто тримесечие на годината, въпреки че прогнозният им срив е от около 44% на годишна основа през периода, каза главният стратег по акциите на Goldman Sachs Дейвид Костин, предаде Zero Hedge.

Тепърва пазарите ще разберат колко тежък е бил ударът за много финансови и нефинансови институции, които ще публикуват отчетните си доклади непосредствено преди края на месеца.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

"Консенсусната оценка е, че доходността на компаниите от S&P 500 ще се понижи с 44% през второто тримесечие, но съвкупните резултати скриват голямата дисперсия между отделните сектори", пише Костин. "Ако прогнозата за спада ни се окаже правилна, приходите на акция ще се понижат с 65% на годишна основа, което ще е най-тежкият удар от четвъртото тримесечие на 2009 г. насам."

Прогнозата е, че най-тежък ще е спадът в компаниите от енергетиката и някои потребителски отрасли, заради спада на цената на петрола и затварянето на обектите. Банките също ще бъдат засегнати, тъй като им се налага да изтеглят част от капитала си, за да покрият бъдещите загуби. Конкретно във финансовия сектор, приходите на акция ще се свият с 69%, смятат от банката.

Индексът на малките компании Russell 2000 обаче ще понесе още по-тежък от S&P 500, като приходите на акция на бизнесите в него ще се понижат със 120% на годишна основа през второто тримесечие, смятат от банката. "Много инвеститори очакват сривът, причинен от коронавируса, да се ограничи само през 2020 г."

Понижаването на приходите на акция се дължи в по-голяма степен на понижаването на марджовете, отколкото на свиването на продажбите, смята Костин, според когото догодина този показател ще се увеличи с 13% спрямо 2020 г., а през 2022 г. - с още 7%.