Една от най-големите криптоборси в Япония обеща, че ще върне пари потребителите, които се оказаха жертви на хакерска атака, а криптовалутата им бе открадната, предава BBC. Coincheck заявиха официално, че ще върнат 423 милиона долара от общо откраднати 534 милиона долара. Около 260 000 потребители са засегнати от атаката.

В нощта на четвъртък срещу петък местно време миналата седмица хакери са разбили защитата на криптоборсата и са откраднали 523 милиона от криптовалутата NEM. Атаката е открита едва осем и половина часа по-късно. "Стойността на откраднатото е 58 милиарда йени (534 милиона долара)", каза Юсуке Отсука, изпълнителен директор. От борсата са проследили транзакцията и имат надежда, че могат да си върнат криптовалутата.

Криптопазарът пак тръгна надолу след проблем с борса в Япония

Криптопазарът пак тръгна надолу след проблем с борса в Япония

Coincheck спря търговията с почти всички криптовалути и прекрати временно възможността за изтегляне на пари

След новината стойността на NEM, десетата най-голяма криптовалута по пазарна оценка, се срина с 11%, като по-късно възстанови част от стойността си. Bitcoin поевтиня с 3,4%, а Ripple - с 9,9%.

Откраднатите активи са били държани в т. нар. "горещ портфейл", който е свързан с интернет. Има и "студени портфейли", които са офлайн.

Хакери откраднаха 14% от bitcoin и ether за по-малко от десетилетие

Хакери откраднаха 14% от bitcoin и ether за по-малко от десетилетие

Но пък се създава нов пазар, който може да достигне 355 милиарда долара