Редица криптовалути отново поеха надолу, след като една от най-големите криптоборси в Япония спряха възможността потребителите да изтеглят пари си, предава Bloomberg.

Coincheck Inc., базирана в Токио, заяви в социалната мрежа Twitter, че е спряла изтеглянията и търговията на всички криптовалути, освен на bitcoin, и е спряла депозитите в NEM.

NEM е десетата по пазарна капитализация криптовалута. Тя загуби 18 процента от стойността си днес, сочат данни на Coinmarketcap.com. Bitcoin поевтиня с 6,8 процента, а Ripple - с 14 процента.

"Инвеститорите и търговците са много чувствителни към всякакви новини, свързани с големите борси", казва Питър Син, търговец и съуправител на ACCESS - базирана в Сингапур индустриална асоциация, занимаваща се с блокчейн технологията и криптовалути.

Криптоборсите, много от които работят на базата на малка или никаква регулация, изпитват редица проблеми като прекъсвания или хакерски атаки. Япония, която е един от най-големите криптопазари в света, наскоро въведе лицензионна система, с която да увеличи контрола си върху местните борси, за да избегне повторение на колапса на Mt. Gox. Coincheck все още няма лиценз.