След месеци на напрегнато очакване, в ранните съботни часове българско време Биткойн мрежата премина през своя четвърти халвинг - заложен в дизайна на най-популярната криптовалута процес, при който се намалява наполовина "наградата" за т.нар копачи, които генерират новите блокове от транзакции.

Халвингът намалява инфлацията на биткойна и в исторически план винаги е водел до повишаване на цената му. Сега, обаче, той се случва на фона на възходящ тренд на BTC, успешни борсово търгувани фондове и изключително голям публичен интерес по целия свят.

Халвингът на Биткойн наближава: Какво трябва да знаете

Халвингът на Биткойн наближава: Какво трябва да знаете

Крипто оптимистите очакват цена над $100 000, но може да има и неприятно изненадани

Според данните на Coin Metrics, цитирани от CNBC, непосредствено преди халвинга цената преди две седмици падна с около 4% до 64 100 долара за Биткойн. Този петък започна тежко за BTC със срив до $61 000 след израелския удар по Иран, но последва стабилизация на нива от около $65 000.

След халвинга на Биткойн фронта през уикенда беше спокойно с минимална корекция надолу, като в неделя вечер цената отново мина $65 000 долара и новата седмица започва с възходящ тренд и 10-дневен връх (над $66 000 за Биткойн).

Със затаен дъх наблюдават процесите не само обикновените инвеститори, но и ангажираните в "копаенето". За тях халвингът може да се превърне в много тежък удар, ако цената не отскочи. Причината е ясна - ще получават по-малко биткойни за същия ток, който са употребили.

Миньорите на Биткойн очакват загуби до $10 милиарда

Миньорите на Биткойн очакват загуби до $10 милиарда

Какво е "халвинг" и ще доведе ли до сътресения в криптоиндустрията?

"При равни други условия, халвингът ще намали приходите на индустрията (за криптодобив) наполовина, като това ще доведе до вълна на консолидация и затваряне на бизнеси", посочи анализаторът JPMorgan Реджиналд Смит в бележка до инвеститорите, цитирана от CNBC. Някои от компаниите в сектора като Riot Platforms са загубили 41% от пазарната си стойност - след 356% скок в цената на акциите им по време на Биткойн пробуждането от 2023 г.

Последният халвинг - от 2020 г., доведе до 8-кратен скок на цената на Биткойн и в голяма степен беше отговорен за колективната криптолудост от 2021 г. Сега, обаче, анализаторите от JPMorgan и Deutsche Bank предупреждават, че в краткосрочен план може даже да видим поевтиняване. От Benchmark обаче подчертават, че заради новите ETF фондове по-големият шок може да не дойде от намаленото предлагане, а от повишеното търсене.

Съоснователят на Framework Ventures Майкъл Андерсън коментира в цитирана от Forbes бележка до инвеститорите, че в исторически план халвингите - макар и да привличат вниманието на медиите, нямат моментален ефект върху криптопазара. "Може да се предположи, че всяко потенциално въздействие е малко вероятно да се прояви преди повече от година, а може би дори 18 месеца след събитието", пише той, но с важното уточнение, че до момента в никой Биткойн цикъл не се е постигал рекорд преди (а не след) халвинга.

Така че явно плуваме в непознати води.