Инвеститорите в Руската федерация залагат на златото, което не спира да поскъпва на фона на отслабващия долар, предава РИА Новости. Според руски финансисти бавното възстановяване на американската и на руската икономика не е особено надеждно и поради тази причина инвестициите в долари ирубли намаляват значително. Същевременно средствата са насочени към благородния метал, който по правило е сигурно убежище в периоди на несигурност.

Цената на златото

За първи път от началото на годината при борсова търговия тройната унция злато струва повече от 1,9 хиляди щатски долара. Уверен подем и то за втори пореден месец. Златото добави към цената си над 13%. И все пак трябва да отбележим,че това беше предшествано от седем месеца на спад, през които благородният метал загуби около 20% от стойността си. Сега котировките са изтласкани нагоре от спада на курса на американската валута - доларът отслабва след публикуването на протокола от заседанието на Федералната резервна система на САЩ. Доходността по американските държавни облигации също намалява. Регулаторът ще продължи да изпомпва икономиката с пари - $120 милиарда на месец - и ще поддържа мека кредитна политика - лихвите ще останат ниски.

Цената на златото отново се вдигна над $1 900 за унция

Цената на златото отново се вдигна над $1 900 за унция

От началото на месец май благородният метал поскъпна с почти 8%

Федералният резерв на САЩ отбеляза, че "бизнес активността се е увеличила драстично". Потребителите харчат повече, жилищният сектор се възражда и средствата се вливат в индустрията. Въпреки това "здравето" на американската икономика все още е далеч от желаното. Въпреки че безработицата намалява, заетостта не се доближава до оптималните нива.

Инфлацията

С инфлацията ситуацията също е тревожна. През април тя надмина 4% на годишна база, което беше 12-годишен връх. Инфлацията в производството е шест процента. Според прогнозата на Федералния резерв тенденцията ще се промени през 2022 г. като едва през 2023 г. ще има стабилност.

"Нестабилността на валутния пазар се разпростира върху ценни книжа. Рискът от инвестиции в акции и облигации се увеличава. А златото става все по-скъпо и това е нормално", казва Владимир Григориев, който е доцент в Института за световна икономика и бизнес в университета RUDN. Със сигурност ниските лихви и голямото предлагане на пари тласкат цените нагоре както в САЩ, така и в Русия.

Какво трябва да знаете преди да инвестирате в злато?

Какво трябва да знаете преди да инвестирате в злато?

С повишените опасения от инфлацията ценният метал става все по-популярен

Суверенният фонд на Русия също започва изкупуване на злато

Суверенният фонд на Руската федерация е един от най-важните буфери във финансите на страната. Неговата роля е да подпомага пенсионната система, както и да заема средства на централния бюджет при дефицити. Институцията генерира средства от износа на петролни продукти, а управляваното от нея портфолио беше основно в долари, евро, паундове и швейцарски франкове. До началото на април, когато към тях се присъедини и златото.

Има поне две причини държавните институции в Русия да се занимават с изкупуване на злато - политическа и икономическа. От една страна, държавната политика през последните няколко години е насочена към освобождаване от резервите, деноминирани в долари. Само през април 2018 г. тя продаде щатски облигации в размер на 50 млрд. долара, с което понижи наполовина количеството американски дълг, което притежава. Тази политика не е учудваща. Първо, покупателната способност на долара се срива. Второ, Русия е подложена на санкции от САЩ, които в известна степен затрудняват достъпа ѝ до валута. Трето, колкото по-малко резерви са деноминирани в долара, толкова по-слаб става той.

Рей Далио: Предпочитам биткойн пред облигации

Рей Далио: Предпочитам биткойн пред облигации

Който спечели технологичното състезание ще спечели всичко, констатира милиардерът

Златото срещу биткойна

По правило златото се инвестира във времена на политическа и икономическа несигурност. 20% от благородния метал, произведен в света, се използва за инвестиции, спестявания и изработка на бижута - коет също еса вид спестявания. Кризата през 2020 и 2021 г. не направи изключение. JPMorgan Chase & Co изчислява, че глобалните загуби ще достигнат 5,5 трилиона долара през следващите две години. За инвеститорите златото е защитен актив.

Преди година мнозина смятаха биткойнът като алтернатива на благородния метал. В полза на дигиталната валута има ограничено предлагане, добра ликвидност и висока капитализация. Биткойнът обаче не е винаги на върха, както виждаме напоследък - той понякога се срива. Затова повечето държави, включително Русия, предпочитата да инвестират в злато, а не в криптовалута, каквито прогнози имаше.