Най-голямата американска банка - JPMorgan, постави под съмнение стабилността на глобалния криптопазар, съобщават световните агенции. Финансистите обявиха, че "състоянието на криптопазара може да не е устойчиво". До настоящия момент на 2024 година се наблюдават нетни криптопотоци на стойност $12 милиарда.

"Това е число, което може да скочи до $26 милиарда до края на годината, ако приемем, че потоците се ускорят - тенденция, движена от търсенето на спот Биткойн борсово търгувани фондове (ETF)", заяви анализаторът Николаос Панигирцоглу.

Снимка 610056

Източник: iStock by Getty Images

Експретът коментира още, че "този поток вероятно няма да е само от нови средства, идващи в криптопространството". Според него е вероятно да е имало значително прехвърляне от дигиталните портфейли на борсите към новите спот биткойн ETF-и. Това движение е забележимо, защото резервите на най-голямата криптовалута на борсите са намалели с 220 000 единици, което е равно на $13 милиарда, откакто Комисията по ценните книжа и борсите на САЩ (SEC) одобри Биткойн ETF-ите през януари тази година.

Биткойн поскъпна до над $71 000 - ето какво прогнозират крипто експертите

Биткойн поскъпна до над $71 000 - ето какво прогнозират крипто експертите

Какъв ценови връх гони най-голямата криптовалута?

Това означава, че по-голямата част от входящите потоци на стойност $16 милиарда в спот Биткойн ETF-и от стартирането им вероятно отразява ротация от съществуващи цифрови портфейли на борсите, сямата анализаторът на амеракнската банка. Той пише още, че това прехвърляне се дължи на ефективността на разходите, по-дълбоката ликвидност, регулаторната защита и удобството на ETF-ите.

Финансистът изразява съмнения, че притокът към криптоиндустрията ще продължи със същото темпо до края на годината, като се има предвид колко висока е цената на Биткойн спрямо разходите за производство или в сравнение с цената на златото.