Цените на зърната кафе по международните борси се покачи значително след очакванията, че най-големите доставчици в света - Бразилия и Виетнам - ще намалят производството в годината до края на септември 2020 г., пише Nikkei Asian Review.

В същото време търсенето на кафе в Азия се увеличава. Според щатския Департамент по земеделието в Индонезия потреблението ще се покачи с 54 процента, във Виетнам с 14 процента, а в Китай - с 16 процента в края на 5-годишния период до септември 2020 г.

Цените за доставки на кафе от сорта арабика се покачиха с почти 30 процента от скорошно дъно в средата на ноември до около 132 цента за паунд - най-високото ниво от септември 2017 г.

Очаква се Бразилия да произведе 58 милиона 60-килограмови чували кафе в годината до септември, 2% спад спрямо прогнозата от юни и 10% спрямо миналия година.

Бразилия намали прогнозата за производство заради суша в региона, в който се добива най-много кафе. Дъждът е намалял с около 60 процента спрямо минали години.

Намалява и прогнозата за запасите до 1,38 милиона чувала, по-малко от половината от изчисленията през юни за 2,87 милиона.

Очаква се добивът да намалее и в други държави-производителки. Износът от Виетнам пада с 15 процента спрямо миналата година. Хондурас, шестият най-голям производител в света, чака 7 процента спад, отново заради суша.

Цените на кафето по борсите останаха под 100 цента за паунд през последната година, а в началото на пролетта дори паднаха под 80 цента. Намаляващите цени накара множество производители в Латинска Америка да се откажат и да пренасочат усилия към други култури.

Засега не се очаква повишението на цените на борсите да удари потребителите, тъй като дилърите са хеджирали отдавна.