Кралският монетен двор на Великобритания реши да извлича злато от компоненти на използвани мобилни телефони, телевизори и лаптопи, използвайки най-новите технологии, съобщи The Daily Telegraph. Това е част от политиката на Монетния двор за опазване на околната среда.

Първоначалните експерименти за извличане на благородния метал, използвайки технологията на стартиращо предприятие в Канада, показаха като резултат злато с чистота 999,9, съобщи Кралският монетен двор (Royal Mint). Усъвършенстването на този процес ще даде възможност за извличане и на други метали, вкл. паладий, сребро и мед, смятат от Монетния двор.

По думите на изпълнителния директор на Монетния двор на Великобритания Ан Джесоп, използването на такива нови технологии бележи нов "крайъгълен камък" в историята на Кралския монетен двор и може да има "реално въздействие при решаването на един от най-големите екологични проблеми в света".

Лондон сече Brexit монети за трети път

Лондон сече Brexit монети за трети път

Те ще бъдат пуснати в обращение в деня, в който Великобритания напусне ЕС

Според последния годишен финансов доклад - от април 2019 г. до март 2020 г., Кралският монетен двор е емитирал за периода 588 милиона монети. При приходи за този период в размер на 568,5 милиона паунда (783,9 млн. долара), загубите възлизат на 200 хил. паунда (275 хил. долара).