По време на търговията на 20 декември, курсовете на долара и еврото на Московската борса надхвърлиха съответно 69 и 74 рубли, сочат борсовите данни. Това се случва за първи път от май тази година, пише Лента.ру.

Към 10,10 часа московско време, доларът поскъпна с 2,26% до 69,25 рубли. Еврото се повиши с 3,92% до съвсем малко над 74 рубли. По-късно американската валута увеличи растежа си до 69,29 рубли, европейската леко поевтиня до ниво от 73,59 рубли. А месеци наред, до преди около седмица, курсът на рублата беше около 60-61 рубли за долар.

Курсът на рублата е най-висок от 2015 година насам, но в Русия не се радват

Курсът на рублата е най-висок от 2015 година насам, но в Русия не се радват

Какво означава за икономиката на страната 50 рубли за долар?

Руската валута отслабва на фона на деветия пакет от санкции на ЕС, както и влизането в сила на "тавана" на цените на руския петрол за износ, въведен от групата Г-7, Европейския съюз, Австралия, Норвегия и Швейцария. Така намаляването на приходите от износ от продажбата на енергоресурси се отразява на търговския баланс на Русия, което се отразява пък на обменния курс на рублата.

Защо руската рубла е (толкова) силна

Защо руската рубла е (толкова) силна

Стигна се дотам, че руските власти искат малко на свалят курса на рублата

В тази връзка Евгений Надоршин, главен икономист от голям инвестиционен фонд коментира през Лента.ру, че е възможно доларът да продължи да се покачва спрямо рублата до края на годината. "Очаквам диапазон от 70-75 рубли за долар в края на 2022 година. Може би дори поевтиняването на рублата ще продължи, сега всичко зависи от мащаба на вливането на ликвидност, който пък се определя от бюджетния дефицит, включително поради недостиг на приходи, т.е. тук влияят много различни фактори", казва икономистът.

В какви валути Русия извършва външнотърговските си разплащания

В какви валути Русия извършва външнотърговските си разплащания

Делът на долара и еврото значително пада