Министърът на финансите на Малайзия даде да се разбере, че правителството може да разгледа въпроса за сваляне на обвинението срещу Goldman Sachs във връзка с предполагаемото участие на инвестиционната банка в скандал с 1MDB в замаяна на доста по-скромна сума.

Министър Лим Гуан Енг съобщи напред журналисти, че властите разглеждат възможността да се урегулира скандала с Goldman Sachs, но банката ще се наложи да компенсира причинените неудобства, съобщава Business Insider.

"Извинението е просто недостатъчно". Необходима са репарации и компенсации, заяви Лим, намеквайки, че става дума за $7,5 милиона.

По-рано тази седмица малайзийският финансов министър подложи на критика банката, която е консултант и набираща средства за фонда 1MDB.

"Goldman Sachs е длъжна да разбере чувствата на малайзийския народ по повод скандала с 1MDB", посочи министърът.

Малайзия иска $7.5 милиарда обезщетение от Goldman Sachs

Малайзия иска $7.5 милиарда обезщетение от "Банката на Уолстрийт"

Кредиторът е замесен в огромна финансова измама с държавния фонд 1MDB

Фондът 1Malaysia Development Berhad, или 1MDB, се оказа в центъръ на едни от най-големите финансови скандали в историята. Той стана обект на разследване за корупция и парне на пари в шест държави.

Инвестиционната банка Goldman Sachs е заработила $600 милиона за набирането на 6,5 милиарда за фонда.

През декември м.г. правителството на Малайзия повдигна углавно обвинение срещу Goldman Sachs, заявявайки, че $2,7 милиарда от приходите от емитираните облигации на 1MDB са били незаконно присвоени и страната изисква че тя изисква повече от тази сума под формата на глоби.

Малайзия също така повдигна обвинение и към двама бивши партньори на Goldman за тяхната роля в корупционната схема.

Заявлението ма министър Лим прозвуча само два дена след като генералният директор на Goldman Давид Соломон публично се извини пред народа на Малайзия за ролята, която Тимоти Лейснер, един от обвинените бившите партньори на банката, е изиграл в корупционния скандал.

"В крайна сметка той признава, че са длъжни да понесат някаква отговорност", коментира Лим извинението на банкера, отбелязвайки, че то не е достатъчно.