Фондовите пазари днес, които се сринаха в края на март, след което се изстреляха - в случая на Nasdaq до нова исторически рекордна стойност, - приличат на динамиките, които се наблюдаваха в началото на века по време на дотком балона, каза в интервю пред CNBC милиардерът и собственик на NBA Марк Кубан.

"Някои аспекти днес са различни, заради Федералния резерв и ликвидността, която те инжектират, както и заради инфлацията на финансовите активи, която е следствие от това", каза Кубан. "Но по-голямата картина е същата."

Самият Кубан знае много добре какво говори, защото преди две десетилетия именно по време на балона на фондовите пазари той натрупа голямо състояние, след като продаде създадената от него платформа broadcast.com на Yahoo за 5,7 млрд. долара.

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Как Федералният резерв унищожава фондовите борси и какво означава това за икономиката?

Пазарите са балон и колкото по-дълго той се надува, толкова по-тежко ще е взривяването му

Според него една от индикациите за балонизираното състояние на фондовите борси днес е фактът, че те вече привличат интерес от страна на хора, които преди това не са търгували с активи, например 18-годишната му племенничка. "Тя ме попита в какво да инвестира, защото нейните приятели постигат доходност от 30% дневно, а и други случайни хора също ме питали подобни неща", каза той.

Кубан припомни също, че дотком балонът всъщност се надуваше няколко години - между 1995 и 2000 г., преди да се взриви. През този период технологичният индекс Nasdaq се изстреля с 500%. Днес неговият растеж от 23 март досега, когато Федералният резерв обяви най-голямата програма за инфлиране на долара в историята, неговият растеж е 60%.

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Инфлация или просперитет: Как централните банки скрито унищожават стандарта на живот

Защо покачването на индекса на потребителските цени е вредно, какво ще се случи с парите и как би изглеждало естественото възстановяване

"Тогава си казвахме: "А, ние се намираме в балон и само месеци по-късно той се взриви", каза Кубан. "Трудно е да имаш търпението и да познаеш, че все още има много пари, които могат да влязат, и да преследваш доброто представяне."

Портфолиото от акции на самия Кубан има голям дял ценни книги на Netflix и Amazon, припомнят от изданието.