Икономиката на САЩ ще бъде засегната от рецесия преди изборите в САЩ, посочи по време на Robin Hood Investors Conference милиардерът и основател на хедж фода Point72 Стив Коен пред публиката на Robin Hood Investors Conference в Ню Йорк, предаде MarketWatch. Причината за това е, че пазарите ще заемат изчаквателна позиция и никой няма да иска да рискува, предвид несигурността от политическата ситуация.

"Хората ще се снижат, за да видят какво ще се случи", каза той пред публиката. "Така или иначе ще трябва дa го направите догодина. Просто така стоят нещата."

Финансовите директори в САЩ също се готвят за рецесия преди президентските избори

Финансовите директори в САЩ също се готвят за рецесия преди президентските избори

Техните прогнози са за драстично свиване на бизнес разходите, които въпреки всичко се очаква да нараснат с 0,6% през следващата година

Към неговата позиция се присъедини и милиардерът и основател на хедж фонд Пол Тюдор Джоунс, който също се съгласи, че пазарът се е насочил към волатилно бъдеще. Според него ако изборите бъдат спечелени от Елизабет Уорън, S&P 500 ще се срине с 25%, а икономическият растеж в САЩ ще изгуби 1% от очакваната си стойност от 2% през 2020 г. Дори и Уорън да спечели само номинацията на демократичната партия, фондовият пазар ще претърпи двуцифрен спад, сочи доклад на Bloomberg.

Позицията на Коен и Джоунс е споделяна и от милиардерите Роб Цитроне и Леон Куупърман, които също направиха мечешки прогнози за пазарите, ако Уорън продължи да се доближава към Белия дом. Според Джоунс дори и по-центристки настроените конкуренти на Уорън - Джо Байдън и Пит Бутигиг ще доведат до понижение на фондовите борси.

Тези акции издържаха и биха пазара при последната Голяма рецесия

Тези акции издържаха и биха пазара при последната Голяма рецесия

През 2008 г. индексът S&P 500 загуби 38.5% от стойността си, но имаше и "острови на спасение"

От друга страна, преизбирането на Тръмп ще изстреля S&P 500 до 3600 пункта, което ще е с 18% по-висока стойност на индекса от тази, при която той затвори в понеделник.