Ако се отстранят от оценката шумът, създаден от политиката и търговията, игнорира се обсесията на пазарите към всяка дума на централните банки или всички новопубликувани данни и се върнем крачка назад, каква доходност може да очакват инвеститорите догодина, пита главният стратег на Morgan Stanley Андрю Шийтс в нова публикация.

А макар оценката на активите да носи известни ползи, например като предоставя по-ясна оценка през какво ще премине един инвеститор през следващите 5 или 10 години, в момента подобно упражнение е предизвикателство, посочва Шийтс. Все пак оценката на банката е, че портфолио, състоящо се от 60% акции от САЩ и 40% държавни ценни книжа ще носи доходност от едва 4,1% годишно през следващото десетилетие. Това е близо до най-ниската очаквана доходност за последните 20 години. Доходността е била по-ниска само в 4% от наблюдаваните случаи от 1950 г. насам.

JPMorgan срещу Morgan Stanley: кой греши в оценката си фондовите пазари

JPMorgan срещу Morgan Stanley: кой греши в оценката си фондовите пазари

Докато първите са бичи настроени, вторите са мечешки от началото на годината, но само една от двете банки може да бъде права в оценката си

Анализаторът не очаква някакво по-добро представяне в Европа, където прогнозираната доходност за следващото десетилетие се очаква да е от 3,9% годишно. Това е по-добре от само 6% от годините от 1970 г. насам. "А ако смятате, че натискаме кантара, нашите подходи за оценка на дългосрочната доходност могат да произведат и още по-ниски стойности, особено ако вземем предвид, че в момента маржовете са над средното равнище", пише Шийтс.

За един инвеститор това означава, че допусканията на банката предполагат необичайно ниска "граница на ефективността" при изграждането на портфолиото. Тази граница е най-плоска за деноминираните в долари активи в САЩ и е по-стръмна за европейските и японските активи, благодарение на рисковите премии по акциите.

Morgan Stanley: Растежът ще продължи да се забавя

Morgan Stanley: Растежът ще продължи да се забавя

Започна забавянето на растящите акции, пише главният стратег в Morgan Stanley Майкъл Уилсън

"Трябва да се отбележи, че очакваната доходност на пазарите е изглеждала ниска и преди, но тогава инверторите бяха бейлаутнати чрез политиките на количествени улеснения на централните банки, които повишиха още повече цените на акциите", посочва Шийтс. "Но е важно да помним, че тези покачили се цени просто изтеглиха още повече потенциални бъдещи инвестиции към настоящето. Това е страхотно за собствениците на акции днес, особено за онези от тях, които доближават пенсия. Но е лошо за всеки, който се опитва да спестява, инвестира или да управлява средствата си в бъдещето."

Morgan Stanley: Следващата ескалация между САЩ и Китай вкарва света в рецесия

Morgan Stanley: Следващата ескалация между САЩ и Китай вкарва света в рецесия

Ако Доналд Тръмп въведе 25% мита върху вноса от $300 милиарда, а не 10%

Той посочва, че според банката цената на политиките на количествените улеснения е изкуствено занижена и изтеглянето на все повече инвестиции към настоящето е много важен фактор. "Това не е безплатен обяд", пише специалистът. Той откроява три области, в които тя удря пазарите:

  • Първо, като потиска платежоспособността на застрахователните и пенсионните фондове, иронично, ниските лихвени проценти може да понижават способността им за поемане на рискове и инвестиране в някои категории ценни книжа;
  • Второ, инвеститорите, които могат да избягат от кривата на риска, благодарение на ниската доходност на публичния дълг и пазарите за облигации, насочват все повече средства към неликвидни части на пазара;
  • Трето, понижаването на доходността увеличава склонността да се спестяват повече средства, за да се постигне конкретен обем на средствата в пенсионните фондове, което може да е една от причините склонността към спестяване на развитите пазари да остава прекомерно висока.