Глобалната икономиката може да навлезе в рецесия след около девет месеца, ако президентът Доналд Тръмп предприеме още една стъпка в плановете си за въвеждане на високи мита върху внасяните от Китай потребителските стоки, прогнозира американската банка Morgan Stanley, цитирана от MarketWatch.

В анализ за своите клиенти Morgan Stanley прогнозира, че може да настъпи световна икономическа рецесия, ако Тръмп наложи мита от 25% върху вноса на китайски стоки за 300 млрд. долара, след като наскоро Тръмп заплаши, че от 1-ви септември САЩ ще започнат да облага стоки на такава стойност, произведени в Китай, с мито от 10%.

"Очакваното от началото на следващия месец мито от 10% е достатъчно лошо, но все още поносимо", посочи Morgan Stanley, но отбеляза, че ако това ниво на митото остане в сила по-дълго от четири или пет месеца, глобалният растеж ще остане слаб в диапазона между 2,8% до 3%, въпреки съкращенията на лихвите ставки от страна на водещите централни банки.

Според последната оценка от юли на Международния валутен фонд глобалният растеж през 2018 година беше 3,6%, но се очаква да се забави до 3,2% през тази година, припомня Infostock.bg.

Най-богатите в света загубиха $117 милиарда в най-лошия ден за 2019

Най-богатите в света загубиха $117 милиарда в най-лошия ден за 2019

Dow Jones Industrial Average изтри 2,9%, а S&P 500 - почти 3%. Nasdaq Composite отписа 3,5%

Анализатори на Morgan Stanley обаче отбелязват, че реалното притеснение е свързано с корпоративните нагласи.

"Въпреки че не знаем точната повратна точка, ние осъзнаваме риска от потенциално нелинейно затягане на финансовите условия и негативното му въздействие върху капиталовите инвестиции и пазара на труда", се посочва в анализа.

Рисковете, твърдят от Morgan Stanley, са в посока надолу, като глобалната икономика ще навлезе в рецесия след три тримесечия, ако Доналд Тръмп вдигне последните мита до 25%, а Китай предприеме контрамерки.

Анализаторите на Bank of America Merrill Lynch също отбелязват риска от повишаване на последните митнически тарифи до 25 на сто. "Виждаме значителен риск, че митата от 10%, които ще влязат в сила от 1-ви септември, ще бъдат увеличени впоследствие до 25%. По този начин САЩ ще наложат мита от 25% върху целия внос на китайски стоки".

"Ние също така смятаме, че съществува голям риск от въвеждането на мита за внос на автомобили и на автомобилни части от страни извън Северна Америка (с изключение на Южна Корея), тъй като такива тарифи биха стимулирали производителите да спазват по-строгите правила на USMCA за местно производство", посочиха икономистите на Bank of America, позовавайки се на актуализираният търговски пакт между САЩ, Канада и Мексико, известен като USMCA.

Тръмп обвини Китай в манипулация на валутата, пазарите тръгнаха надолу

Тръмп обвини Китай в манипулация на валутата, пазарите тръгнаха надолу

Dow Jones Industrial Average падна с 500 пункта, или 1,88%