През последните няколко месеца инвеститорите получиха много добре звучащи новини - Фед понижи основния лихвен процент през юли, а след това Европейската централна банка обяви възобновяване на количествените улеснения. Скоро след това Федералният резерв направи същото, като обеща да инжектира по 60 млрд. долара месечно на пазарите. Очаква се скоро да има сделка за Брекзит, а САЩ и Китай, изглежда, имат прогрес в преговорите. Тогава защо S&P 500 не надвишава пиковата си стойност от юли, пита главният стратег по акциите в Morgan Stanley Майкъл Уилсън.

Според него част от причините са, че растежът като цяло се забави през тази година и че много водещи индикатори предполагат продължаване на забавянето, особено в САЩ, и през следващата. Това изправя икономиката пред най-високия риск от рецесия от Голямата рецесия насам. "Именно това е причината, поради която толкова много централни банки извършват количествени улеснения и поради която чуваме все повече призиви за фискални стимули", пише Уилсън.

Компаниите от S&P 500 свиват капиталовите разходи през второто тримесечие

Компаниите от S&P 500 свиват капиталовите разходи през второто тримесечие

През миналата година размерът на раздадените дивиденти и на обратно изкупените акции е надхвърлил този на паричните им средства за пръв път от Голямата рецесия насам

Според него тезата, че потреблението в САЩ остава силно и може да предпази икономиката от рецесия е оборена от факта, че домакинствата разчитат на корпоративния сектор за заплатите си, а средните приходи на компаниите са се понижили с между 5 и 10% спрямо същия период на миналата година. "С други думи, нараства рискът компаниите да започнат да съкращават служители или просто да намалят работните часове, което ще забави растежът на заплатите", посочва експертът.

Той припомня, че засега подадените молби за получаване на обезщетение за безработица все още не са нараснали. "Но ако инвеститорите чакат това да се случи, ще е твърде късно да се направи каквото и да е било по въпроса", твърди Уилсън. "Заехме дефанзивна позиция в изграждането на нашето портфолио през последната година в очакване на този риск и това работи добре."

Корпоративна Америка изкупува собствените си акции с рекордна скорост. И с нови заеми

Корпоративна Америка изкупува собствените си акции с рекордна скорост. И с нови заеми

Защо това е проблем?

Фактът, че този подход на Morgan Stanley работи не е учудващ, предвид това, че много от високо оценяваните акции продължават ценовия си спад, започнал от юли. Това е особено вярно в сектора на софтуерните компании и потвърждава предупрежденията на банката да се избягват бързо растящите акции заради риска от неправилното им оценяване и нереалистичните очаквания за тяхното поскъпване на фона на слабото представяне на икономиката и свиването на капиталовите разходи на компании.

"До скоро много хора твърдяха, че софтуерните компании са имунизирани срещу понижаването на капиталовите разходи, което започна през миналата година, но вече има данни, че някои от тези компании все пак започнаха да отлагат плащанията си", коментира Уилсън. "Макар това забавяне на текущите разходи да не е толкова тежко в софтуерния отрасъл и в други сектори на икономиката, които растат органично, цените на техните акции все пак не са коригирани с очакванията за тяхното забавяне, което именно е причината за тежките корекции, през които преминаха някои от най-скъпите имена. Както обикновено, валидирането има значение, дори и за растящите акции в момента."

SoftBank отчита 5,5 млрд. долара загуби заради WeWork, Uber и Slack

SoftBank отчита 5,5 млрд. долара загуби заради WeWork, Uber и Slack

Акциите на банката спаднаха с 30% от пика си, постигнат по-рано тази година

По думите му, другият фактор, който тежи на капиталовите пазари, е новооткритата "дисциплина за доходността" - след провала на първичното публично предлагане на WeWork инвеститорите вече не са особено склонни да финансират непечеливши компании. А въпреки че някои от компаниите, които бяха засегнати от оттеглянето на инвеститорите, са регистрирали добра печалба през третото тримесечие, според Уилсън това се дължи на понижените им разходи, което означава, че те са жертвали растежа си в средносрочен план.

"Заключението е, че ветровете на промяната ни достигнаха и забавилият се процес на корекция на растящите акции на компаниите, изпитващи органичен растеж, вече е в ход и вероятно ще продължи докато обезценяването не доведе до толкова евтини цени на акциите, че прогнозите за растежа и доходността и/или рискът от икономическа рецесия не станат по-постижими", пише Уилсън. "Не смятам, че сме достигнали още до това, така че все още препоръчваме по-защитно ориентирано портфолио в САЩ с фокусът върху компаниите за потребителски бързооборотни стоки и бизнесите за комунални услуги, докато оставаме скептични за технологичния сектор и за производителите на трайни потребителски стоки."