Ерата на евтините заеми подхранва една от любимите дейности на корпоративна Америка за задоволяване на инвеститорите: обратното изкупуване на акции.

Повече от половината от обратното изкупуване на акции в Съединените американски щати вече е финансирано с дълг, пише Fortune. И докато е вярно, че покупките подпомагат ръста на цените на акциите и инвеститорите, поне в краткосрочен план, не е ясно дали задлъжнелите компании трябва да правят точно това. Все едно да ипотекирате къщата си и да използвате средствата за лъскаво празненство.

Заемането на големи количества средства за обратно изкупуване на акции в края на икономическия цикъл, когато и цените им са близо до рекордните си върхове, изглежда странно особено за силно задлъжняли компании като AT&T и American Airlines. Обратното изкупуване, само по себе си, не е проблем, пиша главният инвестиционен стратег на RIA Advisors Ланс Робъртс, но "когато това става със счетоводни трикове и огромни нива на дълг ... те става проблематични".

Ниските лихвени равнища са голям катализатор за обратното изкупуване през последните години, а новото им намаляване само може да накара компаниите да засилят активността още повече. Миналият месец Федералният резерв намали основната си лихва с четвърт процентен пункт, а пазарите очакват още две намаления до края на 2019 г. 10-годишният американски дълг носи възвръщаемост от 1,59 процента, наполовина спрямо ноември 2018 г.

Притеснителното е, че компаниите насочват повече средства към инвеститорите, отколкото е свободният им паричен поток. Това се случва за първи път от Голямата рецесия, според Goldman Sachs.

Обратното изкупуване на акции е и силен катализатор за бичия пазар. Нещо повече, това е по-значим фактор от икономическия растеж, показа миналогодишно изследване, анализирало данни от 43 държави и две десетилетия.

Миналата година обраното изкупуване на акции удари рекорд в Съединените американски щати, достигайки $806,4 милиарда за S&P 500. Предходният връх бе през 2007 г. - $589,1 милиарда. Goldman Sachs очаква те да достигнат близо $1 трилиона през 2019 г. Само за първото тримесечие компаниите от S&P 500, които се равняват на 80 процента от оценката на американския пазар, са изкупили обратно акции за $205,1 милиарда, ръст от 8,8 процента спрямо същия период на миналата година.

Колкото по-малко акции на компанията са на пазара, толкова повече расте печалбата на акция - за радост на инвеститорите. Освен това по-високата печалба на акция се отразява добре и на заплатите на мениджърите.

Защо дългът доминира

През 2018 г., според изследване на Yardeni Research, 56 процента от обратното изкупуване на акции е финансирано с дълг. Защо? При ултраниските лихви разходите за покриването им са минимални. Като резултат, кешът може да бъде пазен в случай на нужда. Нещо повече, американските компании получават данъчни облекчения за лихвата, която плащат - до 30 процента от EBITDA. Но ако вземем AT&T, която има огромен дълг заради придобиването на Time Warner през 2018 г. Към второто тримесечие дългосрочният дълг е $159 милиарда. И все пак главният изпълнителен директор Рандал Стивънсън съобщи на инвеститорите, че започва програма по обратно изкупуване на акции.

Според говорител на компанията обратното изкупуване на акции е полезно за всички инвеститори, включително за 90 процента от американските служители на компанията. Проблемът е, че според Goldman коефициентът на кредитен риск е 1,1, което означава, че рискът е голям. Същото не може да бъде казано за American Airlines Group, която записва 0,8 по този коефициент. И въпреки това авиокомпанията, която купува и 50 нови самолета, е в средата на поредната си програма за обратно изкупуване на акции и вече е изхарчила $1,1 милиарда.

Дългосрочният ѝ дълг е $21,2 милиарда, а нетният е плашещите 4,5 пъти печалбата преди EBITDA.

И когато рецесията неизбежно дойде, резултатът няма да е красив за компаниите с голяма задлъжнялост, отчасти и заради обратното изкупуване на акции. Корпоративният дълг в САЩ днес е по-голям от пика в края на 2008 г. и Според президента на Фед в Далас Робърт Каплан, твърде задлъжнелите компании само ще усилят рецесията.