Разходите на компаниите, включени в индекса S&P 500, включително за капиталови стоки, обратно изкупуване на акции и разпределяне на дивиденти, са се понижили с 13% на годишна база, сочат данни на Goldman Sachs. Преди две седмици друга от големите банки в САЩ - Morgan Stanley, също регистрира четвърто поредно тримесечие на понижение на разходите в своето изследване, проведено сред главните информационни мениджъри на сто от големите компании.

Прогнозата за следващата година на 53% от запитаните представители на технологичните компании е бюджетите да продължат да се свиват, като ръстът ще се забави със 100 базисни пункта. Ако прогнозата за 2020 г. се окаже точна, това ще е най-драстичният спад на разходите от периода на кризата.

Как инвестициите в стартъпи генерираха $260 милиона загуби за Goldman Sachs?

Как инвестициите в стартъпи генерираха $260 милиона загуби за Goldman Sachs?

Uber, Avantor и HeadHunter натежаха много в портфолиото на инвестиционното подразделение на банката, което изпада в затруднения като SoftBank

През миналата седмица в свой коментар от Workday също отчитат, че някои поръчки са "отложени" във времето, макар че от компанията посочват, че това не оказва влияние върху бизнеса им. Все пак това понижи стойността на техните акции, които така или иначе бяха изгубили 20% от върха си през юни, като те спаднаха с още 15% през следващите няколко дни. По същото време значително по-малката софтуерна фирма Forescout изгуби една трета от пазарната си капитализация, след като отбеляза, че някои от сделките ѝ също са били отложени заради "удължените цикли на одобрение" на контрактите.

Затова не е случайно, че Morgan Stanley, които са мечешки настроени за пазарите като цяло и за технологичния сектор, са избрали представянето на софтуерните компании като измерител за пазарните динамики - въпреки че имат качествен бизнес с до голяма степен постоянни парични потоци, висок марж на печалбата и естествен растеж, те не са застраховани от понижаване на разходите, а скорошните данни показват слабост дори и в този по принцип позитивно представящ се отрасъл.

Според някои анализатори именно фактът, че разходите компаниите инвеститорите са склонни да понижават разходите, както показват данните за второто тримесечие, са сред причините за рухването на някои от обещаващо звучащите имена, включително и на WeWork. Компанията до голяма степен разчиташе именно на идеята, че инвестициите ѝ са неограничени, което позволяваше на ръководената от Адам Нюман компания да изразходва огромни суми, за да обезпечи растежа си.

SoftBank отчита 5,5 млрд. долара загуби заради WeWork, Uber и Slack

SoftBank отчита 5,5 млрд. долара загуби заради WeWork, Uber и Slack

Акциите на банката спаднаха с 30% от пика си, постигнат по-рано тази година

Спадът на годишна основа обаче не е твърде учудващ. Данни на Goldman Sachs, публикувани по-рано през месеца, показаха, че миналата година е била рекордна за разходите на компаниите, които са похарчили повече от 2,8 трилиона долара, което е с 25% повече от 2017 г. Затова от банката я обявиха, че през 2018 г. се е наблюдавал "най-големият растеж на годишна основа за последните 30 години."

От финансовата институция посочват и интересния факт, че през миналата година, за пръв път от финансовата криза насам, компаниите са похарчили повече за разпределяне на дивиденти и обратно изкупуване на акции. Този сегмент нараства с 54% до 833 млрд. долара. "Нетния размер на обратно изкупените акции и дивидентите за пръв път от кризата насам надхвърляше повече от 100% от свободните парични ресурси на компаниите", посочват от Goldman Sachs. Това означава, че през миналата година на практика компаниите са харчили за дивиденти пари, с които не разполагат. Някои анализатори посочват именно, че последния път, когато този феномен се е наблюдавал, не след дълго пазарите се сринаха.