След като в края на миналата седмица стана ясно, че инвестиционното подразделение на Goldman Sachs е отчело загуба в размер на 260 млн. долара заради влагането на средства в акциите на няколко стартъпа, днес и SoftBank посочи, че е понижила прогнозата за представянето на своя инвестиционен фонд Vision Fund. Според Morgan Stanley Securities през тримесечието, приключващо в края на септември, той е регистрирал оперативна загуба от 367,6 млрд. йени (3,43 млрд. долара), което е с 5,4 млрд. долара под предварителните очаквания за печалбата му, а Stanford C. Bernstein & Co. предвижда, че фондът може да е отписал 5,93 млрд. долара, 1,24 млрд. от които идват непосредствено от WeWork.

Как инвестициите в стартъпи генерираха $260 милиона загуби за Goldman Sachs?

Как инвестициите в стартъпи генерираха $260 милиона загуби за Goldman Sachs?

Uber, Avantor и HeadHunter натежаха много в портфолиото на инвестиционното подразделение на банката, което изпада в затруднения като SoftBank

Управителят на банката Масайоши Сон, който изгради лично богатство от 14 млрд. долара от акциите на компании като Alibaba, през последната година изпитва трудности да превърне SoftBank от телеком в инвестиционна банка чрез инвестиции в стартъпи по цял свят. А изглежда, че турбулентността пред организацията му може би ще се задълбочава, а акциите на банката поевтиняха с 30% от пиковата си стойност по-рано тази година. "Печалбата на SoftBank в сегмента на Vision Fund тепърва може да са изправени пред волатилност в бъдеще", коментира и анализаторът от Mitsubishi UFJ Хидеаки Танака, цитиран от Bloomberg.

Основната причина за представянето на Vision Fund е спада на цените на акциите на Uber, които може да доведат до загуба в размер на 3,54 млрд. долара за SoftBank. На второ място е Guardant Health, които може да добавят още 750 млн. долара, след това се подрежда Slack с 350 млн. долара, допуска анализаторът от Stanford C. Bernstein Крис Лейн. По думите му ако оценката на WeWork спадне от 24 до 15 млрд. долара, това ще донесе загуба за фонда от 2,82 млрд. долара.

SoftBank накара WeWork да отложи листването си

SoftBank накара WeWork да отложи листването си

Заради притеснения около оценката на стартъпа

Пред Nikkei Busines самият Сон посочи, че не е щастлив от негативното представяне на банката. "Все още трябва да извървим дълъг път и това ме прави напрегнат и нетърпелив", казва той. "Преди завиждах за мащаба на пазарите в САЩ и Китай, но сега виждаме бързо растящи компании идващи от малките пазари в Югоизточна Азия. Просто няма извинение за предприемачите в Япония, в това число и за мен."