Щатските индекси се възстановиха сериозно от дъната си през март и все повече инвеститори и анализатори започават да говорят, че се "надува" нов балон на пазарите. Преди това обаче ще разгледам какво точно означава балон?

Повечето хора са чували за "дот-ком" балона, или "интернет балон". По онова време интернет беше сензация. Той щеше да промени живота ни и инвеститорите го знаеха. Почти във всяка компания, чиито акции се свързваха с интернет, се забелязваха драстични печалби за инвеститорите.

После балонът се спука... Акциите поевтиняха. Онези, които смятаха, че ще видят невероятни печалби, останаха разочаровани. След това животът се върна към нормалното си състояние, а акциите от "дот-ком" ерата, както и всички други, отново се стабилизираха.

Мнозина смятат, че дот-ком балонът е бил единственият, който някога се е "надувал" на пазара. Но това не е съвсем вярно. След него е имало балон на недвижими имоти, балон с криптовалути, балон с канабис акции и балон COVID-19.

Какво представлява балонът на фондовата борса?

Според Investopedia балонът на фондовите пазари е "икономически цикъл, характеризиращ се с бързата ескалация на цените на активите, последвана от свиване".

"Балони" на фондовия пазар има в различни сектори. Te са склонни да засягат цели сектори, когато се появяват, а инвеститорите смятат, че могат да доведат до значително увеличение на стойността. Всички "балони" следват пътя, който включва три ключови фази: катализаторът, който предизвиква появата на балона, надуването му и последвалата дефлация.

1. Поява на икономическите балони

Когато инвеститорите вярват, че повечето акции в даден сектор са с твърде евтини, те се съобразяват именно с този сектор. Това е умното инвестиране.

В някои случаи вместо да отделят време за правилен анализ на възможностите за инвестиции в определен сектор, те купуват, повлияни от емоциите си. Инвеститорите започват да се държат като трейдъри. Тогава започва балонът на фондовата борса.

2. Надуване на балона

За да се повиши цената на една акция, инвеститорите трябва да я закупят по-бързо, отколкото биха я продали. Закупуването в голям обем ни казва, че широката инвестиционна публика вярва, че цената на дадена акция или множество акции в рамките на един сектор ще се повиши в бъдеще.

Тази вяра започва да есе превръща в пророчество, когато стойността на акциите се увеличава. Обикновено практическият анализ, независимо дали е фундаментален или технически, се извършва преди закупуването на един актив. На фондовия пазар този таван е известен като "съпротива".

Когато има надуване на балон, съпротивата не съществува. Цените просто продължават да се повишават, което прави балона все по-голям и по-голям. Тъй като алчността се появява и започва да влияе на инвеститорите, които спират да мислят и започват емоционано да търгуват, закупуването продължава и цените не спират да се повишават.

3. Балонът се пука

Важно е инвеститорите да осъзнаят, че цените са се увеличили прекалено много. Тогава вече те се връщат към рационалното мислене. Започват да анализират всяка своя закупена акция. В този момент цените са високи. Инвеститорите се възползват от възможността да спечелят пари. Онези, които осъзнават, че вече е прекалено скъпо, генерират най-значителните печалби преди балонът да се спука. А той се пука много бързо. В този момент стойностите много бързо падат и започва разпродажбата.

Експертите, които предупреждават за формиране на нов балон

Майк Новограц, дългогодишен мениджър на пари, заяви, че борсовият пазар в момента е "изключен от реалността", тъй като се повишава по-високо и по-високо - и малките инвеститори трябва да излязат, преди да се срине.

"Намираме се в ирационално изобилие - това е балон", каза той в средата на юли в интервю за Bloomberg Television. "Икономиката забавя темпото. Ние излизаме от Covid, но технологичният индекс прави нови върхове всеки ден. Това е класически спекулативен балон."

Новограц заяви, че скокът на акциите, особено на технологичните, му напомня за ралито при биткойна през 2017 г., когато криптовалутата премина от 8 000 до почти 20 000 долара в рамките на няколко месеца, преди да се срине.

Експертът каза, че до голяма степен е пропуснал ралито в технологичния индекс и вместо това инвестира в злато и биткойн, които също се възползват от ликвидността, подхранваща борсата.

Предупреждения идват и от други големи имена на Уолстрийт, включително Стенли Дръкенмилър и Дейвид Тепър, които алармират за състоянието на пазара от месеци, но щатските индекси така или иначе продължават победоносния си ход.

На 12 май, по време на уебинар, ръководен от Икономическия клуб на Ню Йорк, председателят и главният изпълнителен директор на Duquesne Family Office - Стенли Дръкенмилър, описва динамиката на пазара преди месец така: "Рискът-награда за собствения капитал е може би най-лошия, който съм виждал в кариерата си."

По това време Дръкенмилър отбеляза, че обикновено не е разумно да залагате срещу Федералния резерв, който подкрепя пазара с поредица от намаления на лихвите, повишивайки баланса си до 7.21 трилиона долара към началото на юни след програма за изкупуване на активи и от около 4 трилиона долара през март.

Именитият инвеститор обаче заяви, че оценките изглеждат твърде високи, като се има предвид потенциалът за вълна от корпоративни фалити и несигурна икономика.

За да бъдем сигурни, икономиката на пръв поглед се е подобрила, или поне ако се съди от докладите за пазара на труда. Но нещата все още могат да бъдат спираловидно по-ниски, ако пандемията COVID-19 отбележи възраждане или втора вълна от инфекции.

В един момент фондовият пазар ще се забави. Това заяви инвеститорът и управляващ мениджър на фонда Appaloosa Management - Дейвид Тепър, цитиран от MarketWatch.

"Кога точно ще е този момент обаче никой наистина не знае. Дори и много от "бичи настроените" инвеститори в момента изпитват несигурност от огромните печалби, които биха могли да донесат изненади, включително например това, че благоприятният за бизнеса президент Доналд Тръмп може да изгуби възможността за втори мандат", коментира друг гениален инвеститор - Дейвид Тепър.

Миналата година печалбите последваха спад от 4.2% в индекса S&P 500 на база обща възвръщаемост през 2018 г., но като цяло широкият индекс е регистрирал само 12% средна годишна доходност с натрупване през последните 2 години, което не е далеч от средната 50-годишна S&P възвръщаемост от 11.1%.

Ед Ярдени, президент на Yardeni Research, е видял много неща през дългата си кариера на Уолстрийт. Но изглежда, че избухването на коронавируса, което според него е най-големият риск за този бичи пазар, го е объркало малко.

"Колкото по-дълго тази заплаха от вируса продължава да тежи на световната икономика, толкова повече представлява риск за поне корекция на фондовия пазар." Това според Ярдени, известен като един от "най-бичи" настроените анализаторите на Уолстрийт, пред финансовото издание СNBC. Според него, в момента е налице възможност за корекция от 10% за водещите щатски индекси.

Ярдени, дългогодишен бик на този пазар, е по-обезпокоен от обикновено, поради високите оценки, които продължават да увеличават рисковете. Този последен катализатор обаче може да достави шока, който да предизвиква забележимо понижение, предупреди той.

"Няма да премине през V-образно възстановяване, а ще премине през нов срив.", коментира именитият инвеститор Питър Шиф. "Хората не разбират, че второто пропадане ще е още по-дълбоко от първото. Няма да как да се върнем там, където бяхме преди коронавируса, защото икономиката беше балонизирана. Насочваме се към рецесия и депресия."

Подобно развитие според Шиф се подпомага от Федералния резерв, който продължава да инжектира новонапечатани пари в икономиката. Целта на централната банка е да спаси много бизнеси от фалит, а мерките ѝ дори бяха определени като "смели", определение, с което Шиф не се асоциира.

"Няма нищо смело в действията на Федералния резерв", казва той. "Те са страхливи. Защо централната банка не ги остави да фалират? С печатането на пари, Фед поема към "неизследвани територии". Тя прави същото, което извършват и останалите централни банки. А този път води към бедствие. Той ще ни докара до валутна криза. До дългова криза. До хиперинфлация. Няма нищо невиждано в тези неща - те са правени отново и отново в историята и са се проваляли винаги и навсякъде, където са били опитвани."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи.