Пукането на балони е страхотна идея, ако се опитвате да забавлявате малко дете, но не толкова забавно начинание, ако се опитвате да правите пари на фондовите пазари. И сега, когато много от водещите борсови индекси по света са при рекордни нива, инвеститорите си задават един и същ въпрос - в състояние на балон ли е пазарът?

Търсенията в Google за думите "фондов балон" достигнаха най-високото си ниво от януари 2022 г. и съдейки по въпросите задавани на анализаторите от техните клиенти, това е основно притеснение сред инвеститорите. Всичко това се случва, когато и трите водещи американски борсови индекса са при или близо до исторически най-високите си нива.

Големите опасения сред инвеститорите бяха достатъчна причина за това Рей Далио, основателят на най-големи хеджфонд в света - Bridgewater Associates, да напише писмо от 1 700 думи на тема защо пазарът не е във фаза на балон в момента.

S&P 500 току-що завърши първите два месеца на 2024 г. с повишение от 6,87%, което е най-добрият му старт за година от 2019 г. насам. И Nasdaq Composite, от своя страна, затвори месеца на първото си рекордно ниво от ноември 2021 г.

Пет причини да очакваме мощен обрат на щатските индекси

Пет причини да очакваме мощен обрат на щатските индекси

"Мечите" настроения често са "бичи" индикатор

Оценките, при 20,6 пъти 12-месечните форуърдни печалби, също са високи спрямо историята. Торстен Сльок, главен икономист в Apollo Global Management, отбеляза, че средното съотношение цена/печалба на 10-те най-големи акции на S&P 500 е по-високо, отколкото през 2020 г., 2010 г. и дори пика на "dot-com" балона през 2000 г., когато беше около 25 пъти.

И има нещо повече, за което да се тревожите, отколкото просто големи печалби и високи оценки за компаниите... А именно, че дезинфлацията се забавя. Федералният резерв няма да предостави седемте намаления на лихвените проценти, които пазарите очакваха в началото на годината. Признаци на пяна със сигурност се показват на места като биткойн, който скочи с 23% през последните седем дни и е само с 6,4% под рекордния си връх, и единични акции като Super Micro Computer, които издигнаха шума върху изкуствения интелект до астрономически висоти.

Дори концентрацията на печалбите на пазара в шепа акции - Великолепната седморка - се разглежда като причина за безпокойство относно устойчивостта на ралито!

Но, поне според много експерти, може би е време да спрете да се тревожите (или пък не). От една страна, икономиката продължава да се държи много по-добре, отколкото някой е очаквал. Брутният вътрешен продукт на САЩ за четвъртото тримесечие беше ревизиран малко по-ниско, до 3,2% от 3,3%, но остава силен.

Тази сила вероятно ще продължи и през 2024 г., като моделът GDPNow на Федералния резерв на Атланта сочи ръст от 3% през първото тримесечие на годината. Инфлацията остава по-силна, отколкото Фед би желал, но индексът на цените на разходите за лично потребление от януари "беше точка с данни за инфлацията, която не беше очевидно ястребова", пише основателят на 22V Research Денис ДеБушер.

Снимка 639939

Източник: iStock

Инвеститорите обаче все още очакват тази сила да приключи. Савита Субраманиан, ръководител на американския капитал и количествена стратегия в BofA Securities, отбелязва, че докато стратезите на Уолстрийт като цяло са по-скоро оптимистични, отколкото мечи, мениджърите на фондове все още имат мрачна представа за света.

Дългогодишните взаимни фондове са хеджирали своя риск от спад, като поддържат експозицията си към икономически чувствителни акции спрямо дефанзивните близо до най-ниското си ниво от финансовата криза от 2008-09 г., пише тя. Междувременно хедж фондовете се предпазват от спад на пазара, като поддържат своите "бета" или експозиция спрямо пазара на подобни нива. Те също са в акции с поднормено тегло, които биха се възползвали от по-висока инфлация и добри икономически новини.

"Те са хеджирани от всичко, освен от положителен риск от опашката", пише Субраманиан, цитирана от финансовото издание Barrons.

Дори концентрацията на пазара не изглежда толкова голям риск, колкото изглежда. Джон Коловос, главен технически пазарен стратег в Macro Risk Advisors, отбелязва, че S&P 500 като цяло, а не средната акция в индекса, е големият победител за инвеститорите във времето.

От 1998 г. например S&P 500 е нараснал с 300%, докато геометричният индекс на стойностната линия, който той нарича заместител на средните акции, се е повишил само със 17%. Той отдава това превъзходство на факта, че S&P 500, макар и индекс, е по-скоро като активно управляван фонд с наклонена инерция - печелившите стават по-големи, а губещите стават по-маловажни.

"Въпреки че анализатори като мен са прави, когато казваме, че участието или широчината може да са по-добри, по отношение на действителното правене на пари, трябва да следваме историята", пише Коловос. "Искаш да си прав, или искаш да правиш пари?"

Първи ефекти от фалита на двете американски банки - индексите на фондовите борси в Европа "потънаха"

Първи ефекти от фалита на двете американски банки - индексите на фондовите борси в Европа "потънаха"

Най-силно са засегнати банките

Вместо да очакват най-лошото, инвеститорите трябва просто да приемат, че бичият пазар, който започна през октомври 2022 г., е само наполовина, поне въз основа на историята. Средният бичи пазар от 1930 г. насам е продължил 694 дни, според Ned Davis Research, старши портфолио стратег Пат Тчосик. Сегашната цифра е само на 344 дни, което означава, че е едва около средата си.

Това означава, че може да е време да следвате наръчника за средата на цикъла, според Никълъс Колас, съосновател на DataTrek Research. Средният цикъл се отнася до периода между ранния участък, излизащ от дълбините на рецесията, и късния цикъл, когато икономиката върви към забавяне.

Пазарите в средата на цикъла не са лесни - както казва Колас, те са някак скучни. Волатилността е ниска - индексът на променливост на Cboe, или VIX, при 13,27 със сигурност отговаря на този критерий - и възвръщаемостта обикновено е стабилна. "Това не спира мечките да предупреждават за предстоящо бедствие, разбира се", пише Колас. "В крайна сметка те правят точно това, дори и да грешат години наред."

И все пак внимавайте с технологичните ETF-и

Технологичните ETF-и са отбелязали огромен приток от над 17 милиарда долара миналата година, според VettaFi. Финансовият футуролог Дейв Надиг обаче казва, че мнозина са "прекалили" с инвестициите си в големи мегакомпании като Nvidia (NVDA) и Meta (META), които поведоха печалбите. Той предупреждава за "рискове от концентрация", като отбелязва, че в Technology Select Spdr Fund (XLK) само 5 имена представляват повече от 50% от фонда.

Надиг съветва тези, които инвестират в технологии, да "търсят стратегии, които са малко по-равномерни". Той предлага нещо като Robo Global Robotics and Automation Index ETF (ROBO), който е "много по-балансиран" с глобална диверсификация в различните случаи на употреба.

Много технологични ETF имат "свръхконцентрирани" портфейли, като акции като Microsoft (MSFT), например, доминират в топ холдингите. В дните, в които доминиращите акции се представят добре, "производителността ще победи всички останали", докато в дните на спад се наблюдават подобни преувеличени движения. Надиг препоръчва да се съсредоточите върху дългосрочни игри, които "се възползват от цикъла, а не само от имената".

Отвъд технологиите, Надиг подчертава здравеопазването като привлекателен сектор, предлагайки Simplify Healthcare ETF (PINK) за експозиция, без да се "насочва изцяло" към биотехнологии/фармацевтика - осигурявайки "добър баланс".

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.