Инвеститорите стават все по-песимистични по отношение на фондовия пазар. Един ветеран от Уолстрийт вярва, че това е причина да започнете да купувате акции в края на годината.

Лари Адам, главен инвестиционен директор в групата за частни клиенти на Ramond James, каза в бележка до клиентите, публикувана преди дни, че американските акции, представени от S&P 500, са паднали твърде много и твърде бързо, освобождавайки пътя на пазара да се повиши до края на годината и след това.

Време ли е за нисковолатилни фондове?

Време ли е за нисковолатилни фондове?

Има два основни начина за изграждане на портфолио с цел намаляване на риск - и резултатите могат да бъдат много различни

"Когато пазарът на акции скочи над нашата цел в края на годината от 4400 пункта през юли, ние станахме по-предпазливи", каза той. "Бързо напред към днешния ден и скорошните спадове сега осигуряват ръст на S&P 500 от 6% и 12% към нашите цели в края на годината (4400) и на 12-месечна база (4650)."

В бележката Адам изтъква пет причини, включително все по-мечи настроения на инвеститорите, които предвещават мощен обрат, който трябва да започне преди края на годината.

Цикълът на затягане на Фед е почти завършен

Докато централната банка и нейният председател - Джеръм Пауъл, държат вратата отворена за по-нататъшно повишаване на лихвените проценти, след като вдигнаха разходите по заемите с най-бързите темпове от 80-те години на миналия век, Адам подозира, че цикълът на затягане на Фед вероятно е приключил с предишното повишаване на лихвите през юли.

Пауъл вече призна, че е възможно част от работата на Фед вече да е била свършена от повишаването на доходността на дългосрочните облигации, движено, според него, от инвеститори, изискващи по-висока срочна премия.

Две фирми с потенциала да са най-поскъпващата компания на 2024 година

Две фирми с потенциала да са най-поскъпващата компания на 2024 година

Коя ще е следващата Nvidia?

И, въпреки че брутният вътрешен продукт за третото тримесечие достигна колосалните 4,9%, тези данни са назадничави и е малко вероятно да бъдат повторени. Междувременно последните данни на PCE показаха, че основната инфлация продължава да се забавя през третото тримесечие.

"Това би трябвало да утеши Фед да спре на срещата си по въпросите на политиката следващата седмица. Като се има предвид, че очакваме растежът да се смекчи и пазарът на труда да се охлади още повече, докато навлизаме в последните месеци на годината, работата на Фед вероятно е свършена. Ако сме прави, това би трябвало да предвещава добро за акциите, тъй като S&P 500 обикновено печели 14% през 12-те месеца след последното повишение на лихвите от Фед", казва Адам.

Инвеститорите ще чуят мнението на Пауъл в сряда след приключването на двудневната среща на Федералния резерв през ноември, но малцина очакват централната банка да вдигне лихвите.

По-ниските лихви подкрепят акциите

Повишаването на доходността на държавните облигации е може би най-големият проблем за акциите напоследък.

Но ако Raymond James, Бил Акман и други на Уолстрийт, които вече виждат признаци на спад в икономическата активност, са прави, тогава доходността на 10-годишните държавни облигации вероятно ще се насочи към по-ниски нива. Това би бил възходящ знак за акциите.

Време ли е да се купуват големите технологични компании?

Време ли е да се купуват големите технологични компании?

По-вероятно да

Дори поток от новоиздадени съкровищни облигации не би бил достатъчен, за да компенсира търсенето от страна на инвеститорите, които се стремят да преодолеят икономическата слабост чрез фиксиране на най-високите лихвени проценти от повече от 15 години.

"Да, динамиката на предлагане/търсене движи лихвените проценти напоследък, но макродвигателите на по-мекия икономически растеж и продължаващата дезинфлация трябва да доведат до значително по-ниски лихвени проценти през следващите месеци", каза Адам.

Пазарът не оценява силните печалби

Продължителната рецесия на печалбите на американските компании се очаква да приключи през третото тримесечие. Според FactSet членовете на S&P 500 са на път да отбележат ръст на печалбите с приблизително 2% спрямо същия период на миналата година след три последователни тримесечия на свиване на годишна база.

Но най-голямата история през този сезон на печалбите е как акциите на мегакап технологични компании като Alphabet Inc. претърпяха наказания след техните отчети за печалбите.

"Например, въпреки публикуването на смесен ръст на EPS от 44% на годишна база и смазващи прогнози с приблизително 13% като цяло, съставът на MAGMAN (основният двигател на положителната възвръщаемост за пазара от началото на годината) се понижи с 4% през седмицата и сега е надолу с 10% от последните върхове", каза Адам.

Този мениджър на активи е наистина апокалиптично настроен за пазарите

Този мениджър на активи е наистина апокалиптично настроен за пазарите

Ruffer & Co избегнаха големите сривове и сега са "в бункера си"

"MAGMAN" групата на Адам включва Microsoft, Amazon.com, Alphabet Inc., Meta Platforms, както и Apple и Nvidia (въпреки че все още не са отчели печалби, техните консенсусни прогнози за EPS предвиждат силен ръст на годишна база).

Сезонните тенденции изглеждат благоприятни

Септември е средно най-лошият месец за възвръщаемостта на S&P 500. Нещата обикновено се обръщат, след като пазарът обикновено достигне дъно в средата на октомври, като възстановяването обикновено продължава през ноември и декември.

Акциите се придвижиха плътно към тези сезонни модели през 2023 г. и 2022 г., отбелязва Адам. Ако това продължи, това би било добро за акциите.

"За щастие на инвеститорите, сезонната тенденция е настроена да се обърне към попътен вятър, тъй като навлизаме в два от най-силните месеци на годината със средно ръст на S&P 500 от 1,5% и 1,2% съответно през ноември и декември", пише той.

Мечите настроения често са бичи индикатор

Измервателите на настроенията на инвеститорите като проучването на Американската асоциация на независимите инвеститори са надеждни контраиндикатори. Когато възходящото настроение се разтегли, обикновено следва корекция (както се случи това лято). Тази динамика работи и в обратна посока.

"Мечите настроения (измерени от проучването на AAII Investor) се повишиха до петмесечен връх тази седмица, а технически индикатори като RSI отразяват, че S&P 500 е спаднал до свръхпродадена територия (ниво <30) - ниво, което исторически предоставя надежден противоположен сигнал. В резултат на това предпазливите настроения ни правят по-оптимистични, че пазарът може да се повиши през следващите 12 месеца", каза Адам.

Същото често важи и за Уолстрийт. Стратезите на Уолстрийт започнаха да повишават прогнозите си за края на годината това лято, докато се опитваха да наваксат ралито.

Сега стратезите намаляват целите си, тъй като акциите падат. Последното забележително намаление идва от Джон Щолцфус от Oppenheimer, някога един от най-бичите гласове на Уолстрийт, който намали целта си в края на годината за S&P 500 от 4900 на 4400 пункта.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.