Когато нестабилността завладее пазара, както се случи през последните седмици, инвеститорите може да се изкушат да се обърнат към стратегии, които обещават по-плавно пътуване. Например - с фондове с акции с ниска волатилност. Важно да се погледне "под капака", казват експертите, тъй като структурата на портфолиото и представянето могат да варират значително.

Идеята зад фондовете с ниска волатилност е проста: акциите, които се колебаят по-малко от пазара като цяло, трябва да се справят по-добре в лоши времена, докато все още се справят добре в добри времена.

Как да навигирате финансите си в различните етапи на живота си

Как да навигирате финансите си в различните етапи на живота си

Сложно ли е или не чак толкова?

"Тези фондове се опитват да дадат на инвеститорите портфейл от акции, който предлага по-ниска волатилност и по-добра защита от спад, отколкото останалите обикновени портфейли от акции", каза Райън Джаксън, мениджър изследователски анализатор за пасивни стратегии в Morningstar Research Services. "Това е за инвеститори, които не искат напълно да премахнат експозицията си към акции, но може би се чувстват малко неспокойни за това, което предстои."

Фактът, че те трябва да намалят волатилността,

не означава, че са имунизирани

срещу усвояване. През 2020 г. например няколко фонда загубиха поне толкова, колкото пазарът през февруари и март, но по-късно изостанаха, когато акциите се повишиха.

Матю Бартолини, управляващ директор на State Street Global Advisors и ръководител на SPDR Americas Research, предупреди инвеститорите да не се опитват да определят времето на пазара (таймират пазара) и да гледат внимателно изграждането на портфейла.

Време ли е да се купуват големите технологични компании?

Време ли е да се купуват големите технологични компании?

По-вероятно да

"Философията на изграждането наистина може да окаже значително влияние, когато мислим за инвестиране на фактори, тъй като може да има някои пристрастия в отрасъла", каза той, "ето защо надлежната проверка е наистина важна. Да знаеш какво притежаваш е много проста философия, но тя наистина е приложима тук."

Джаксън от Morningstar обяснява, че

има две основни школи

за изграждане на портфейли, илюстрирани от двата най-големи ETF-а с ниска волатилност: $26,5 милиардния iShares MSCI USA Min Vol Factor ETF (тикер: USMV) и $7,8 милиардния Invesco S&P 500 ETF Low Volatility ETF (SPLV).

iShares ETF започва с индекса MSCI USA и избира акции не само въз основа на волатилността, но и на тяхната корелация с други акции. Около 24% от ETF-а е в областта на информационните технологии, като трите най-големи холдинга са Eli Lilly (LLY), International Business Machines (IBM) и Cisco Systems (CSCO).

Invesco ETF проследява 100-те акции в S&P 500 с най-ниска волатилност, независимо от техния сектор. Трите най-големи холдинга са Coca-Cola (KO); McDonald's (MCD) и Waste Management (WM).

Портфейлът 60/40 не работи?

Портфейлът 60/40 не работи?

Ако традиционното портфолио е предназначено да диверсифицира портфейлът, днес това не се случва

Това е по-прост подход, каза Тод Розенблут, ръководител на изследванията във VettaFi, компания за финансови изследвания и данни, но от секторна гледна точка портфолиото клони към отбранителни сектори, като потребителски стоки, комунални услуги и здравеопазване, за сметка на на по-цикличните сектори, като информационни технологии, комуникационни услуги и енергетика.

"Това са два различни начина да се опитаме да постигнем същия по-нисък риск за портфолиото", каза той. "Те не се представят абсолютно еднакво поради разликата в това, което притежават."

Двата фонда постигнаха

коренно различно представяне

тази година: iShares ETF, който има дивидентна доходност от 1,86%, се повиши с 0,81%, изоставайки от по-широкия фондов пазар, който се повиши с около 9%. Фондът Invesco, с дивидентна доходност от 2,4%, е надолу с 6,76%.

Що се отнася до това дали тези стратегии постигат това, за което претендират, Джаксън каза, "в по-голямата си част - "да".

Как и защо да инвестирате в дивидентни ETF-и и кои са най-добрите през октомври

Как и защо да инвестирате в дивидентни ETF-и и кои са най-добрите през октомври

Пacивнитe индeĸcни фoндoвe имaт нaй-ниcĸитe ĸoeфициeнти нa paзxoдитe

Разглеждайки представянето на двата фонда през последните 10 години, до септември 2023 г., Джаксън каза: "SPLV улови само около 67% от спада на S&P 500, така че като цяло показва много по-ниска волатилност, средните усвоявания са много по-плитки и като цяло няма съвсем същите колебания като основния индекс S&P 500." Той добави, че същото важи и за iShares ETF, "по-малко волатилни, по-плитки усвоявания и само 71% коефициент на улавяне надолу спрямо неговия основен индекс MSCI USA."

В края на деня това са портфейли от акции. "Те вероятно няма да работят при 100% от корекциите", каза Джаксън. "Но в дългосрочен план можете да очаквате да ги видите да вършат по-добра работа за защита срещу негативите."