Сигурно сте чували за традиционното разпределение на портфейла - 60 на 40, отнасящо се до това да насочите 60% от средствата си в акции и останалите 40% - в облигации. Целта на това разпределение е застраховка срещу евентуални неблагоприятни фактори, като например събития, които биха могли да доведат до спад на по-рисковите активи - акциите и това да се компенсира от поскъпване на облигациите.

Проблемът е, че ако традиционното портфолио 60/40 е предназначено да диверсифицира портфейлът, то това не се случва.

Скорошен анализ от Bloomberg показва, че корелацията между iShares 20+ Year Treasury Bond ETF (TLT) и SPDR S&P 500 ETF Trust (SPY) не е била толкова висока от 2005 г. насам.

Тъй като облигациите бяха разпродадени миналата седмица, акциите ги последваха, като така не оставиха място за инвеститорите в стратегията 60/40 да се скрият и да се предпазят от пазарните спадове.

Съглавният инвестиционен директор на Truist Кийт Лърнър каза пред Yahoo Finance, че това е още един знак, че "традиционната книга за игри е предизвикана".

Лърнър и други стратези, с които Yahoo Finance разговаряха, посочиха исторически бързия цикъл на повишаване на лихвите на Федералния резерв, когато обясняваха защо портфейлът 60/40 не работи както преди.

Портфейлът 60/40 отново е във вихъра си

Портфейлът 60/40 отново е във вихъра си

Какви са предимствата

Ако нещата се бяха развили, както мнозина очакваха през последната година, САЩ щяха да са в рецесия досега. Акциите трябваше да паднат и повече инвеститори вероятно щяха да бъдат в облигации. Вместо това по-силна от очакваното икономика реагира по-добре от очакваното на строгата парична политика.

"Икономиката е по-малко чувствителна към лихвените проценти, отколкото повечето хора биха си помислили", каза Лернер.

"До този момент, ако повишавахте лихвените проценти толкова агресивно, бихте помислили, че икономиката щеше да се забави по-значително, което също щеше да намали още повече инфлационния натиск и да намали доходността от страна на облигациите."

Кали Кокс от eToro наскоро каза пред Yahoo Finance, че ако има ясен консенсус, че идва рецесия, облигациите биха прихванали повече оферти. Но тъй като данните продължават да са по-силни от очакваното, това, което се случва по-нататък за икономиката, е доста неясно.

Устойчивият пазар на труда може да продължи да подкрепя потребителските разходи, докато инфлацията се понижава, подготвяйки сцената за край на повишаването на лихвените проценти от Фед и сценария за "меко приземяване".

Или устойчивата американска икономика може да остане толкова силна, че да ускори отново инфлацията и да принуди Фед към по-нататъшни повишения на лихвените проценти, което вероятно ще изпрати икономиката в рецесия.

Ако имаше консенсусен фаворит за тези два резултата, скорошната пазарна волатилност и увеличената корелация между облигации и акции вероятно нямаше да присъстват. Но това не се е случило.

Дори при все по-привлекателна доходност и страхове от позицията на Фед за преследващи пазари "по-високо за по-дълго време", малко инвеститори са избягали на сигурно място в облигации.

Стратезите обаче не смятат, че това ще продължи вечно, тъй като перспективите за портфейл 60/40 и диверсификация от акции стават все по-привлекателни.

Какво следва за разпределението 60/40?

Главният глобален пазарен стратег на Invesco Кристина Хупър смята, че неотдавнашният спад както на акциите, така и на облигациите е знак, че инвеститорите трябва да бъдат по-диверсифицирани, включително облигациите.

Тя предлага нещо повече като 50/30/20, където 20% са в алтернативи като злато или частен кредит.

"Алтернативите трябва да бъдат част от тази дискусия, защото... те често могат да предложат необходимата по-ниска корелация в трудни времена, когато някои основни класове активи са тясно свързани", каза Хупър пред Yahoo Finance.

Други казват, че неотдавнашните движения на пазара на облигации сега са принудили доходността да достигне ниво, което прави инвестирането във фиксиран доход по-привлекателно.

"Тъй като сме в по-нормален лихвен режим, портфолиото 60/40 най-накрая е малко по-завладяващо, отколкото бе от известно време", каза главният стратег на Interactive Brokers и главен търговец Стив Сосник пред Yahoo Finance.

"Получавам нещо на 40-те процента, вместо просто да обвързвам пари. Фиксираният доход винаги има ограничено поскъпване, но поне сега ми плащат за него."

Прераждане за портфейла 60/40 през 2023 година

Прераждане за портфейла 60/40 през 2023 година

Формулата не винаги е спасявала инвеститорите от загуби. Ще се промени ли нещо?

Преди следпандемичния скок на доходността, доходността на 10-годишните съкровищни облигации не е прекарвала много повече от месец над 3% от 2011 г. насам. През изминалата година тези доходности са били в диапазона от 3,2% до почти 4,9%.

Доходността на 10-годишните и 30-годишните държавни облигации се понижи леко по време на сесията във вторник, но все още се движи близо до последните върхове, невиждани от 2007 г. насам.

"60/40 далеч не е мъртъв", каза Лернер.

"Имате известно възстановяване на тези доходности сега, за да осигурите някакъв буфер за бъдещето, въпреки че беше болезнен път да стигнете до там. Бих казал, че според нас това не е моментът да се отказваме от стратегията 60/40."

"В краткосрочен план е налице болка. В дългосрочен план, не искам да казвам печалба, но мисля, че в по-дългосрочен план възнаграждението риск се подобрява след такъв труден период."

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.