"Регресията към средната стойност" е мощна сила на финансовите пазари, така че имаше логика в един залог, че портфолиото 60/40 ще има много по-добра година през 2023-а, отколкото през 2022-а година.

Но едва ли някой на финансовите пазари е очаквал толкова добра година, колкото този портфейл е имал досега. Това е важно да се отбележи, за да не би пенсионерите да започнат да вярват, че възвръщаемостта, каквато виждаме тази година, е норма.

Е... не е! Портфейлът 60/40, опция по подразбиране за много пенсионери и хора в предпенсионна възраст, донесе загуба от 23,4% миналата година, ако приемем, че 60% дялов капитал е инвестиран във Vanguard Total Stock Market ETF и 40% облигационна част в Vanguard Long-Term Treasury ETF.

Това беше най-лошата възвръщаемост за календарна година за портфолиото от Голямата депресия. До края на май тази година, за разлика от това, този портфейл се е увеличил със среден годишен темп от 17,6%.

Това е повече от два пъти над средната възвръщаемост от 1793 г., възлизаща на 7,7% на годишна база за годишно ребалансирано портфолио (според данни, събрани от Едуард Маккуори от университета Санта Клара, цитирани от финансовото издание MarketWatch).

Регресията към средната стойност заслужава само малка част от заслугите за това обръщане. Това е така, защото няма гаранция, че след година с голяма загуба като 2022 г., портфейлът ще доведе до печалба през следващата година.

Строго погледнато, всъщност всичко, което регресията към средната стойност предполага за портфейла 60/40, е, че възвръщаемостта му тази година ще бъде по-близка до дългосрочната му средна стойност от миналогодишната. Широка гама от възможни възвръщаемости е в съответствие с това заключение, разбира се, включително загуба - стига тази загуба да е значително по-малка от тази през 2022 г.

Прераждане за портфейла 60/40 през 2023 година

Прераждане за портфейла 60/40 през 2023 година

Формулата не винаги е спасявала инвеститорите от загуби. Ще се промени ли нещо?

Вместо да благодарят на средната регресия, пенсионерите следователно трябва да благодарят на своите щастливи звезди, че възвръщаемостта на портфейла 60/40 от началото на годината идва в горния край на този възможен диапазон. Също така е важно да запомните, че регресията към средната стойност намалява и в двете посоки.

Ако приемем, че портфолиото 60/40 продължава да се представя през цялата 2023 г. с темпото си от началото на годината, средната регресия ще означава по-малка възвръщаемост през 2024 г.

Тази по-малка възвръщаемост все още може да бъде печалба, разбира се, но също така може да бъде и загуба.

Във всеки случай си струва да се подчертае, че портфолиото 60/40 е дългосрочен залог, а не инструмент за опити за таймиране на пазара (опитите да се определи най-добрия момент за инвестиране на финансовите пазари).

Както можете да видите от придружаващата диаграма, последната 20-годишна годишна възвръщаемост на този портфейл е почти точно на върха на средната стойност за два века от 7,7% годишно. Така че не се подразбира регресия към средната стойност, когато се проектира дългосрочната бъдеща възвръщаемост на портфейла.

Предимства на портфейла 60/40

Стратегията обикновено дава стабилни печалби с по-малко волатилност, тъй като се приема, че двете му съставни части (акции и обликации), са склонни да се движат в противоположни посоки. Облигациите обикновено се покачват в лицето на икономическо забавяне, което вреди на цените на акциите, докато техните лихвени плащания осигуряват друг буфер.

Тактиката обаче даде обратен ефект миналата година, когато бързото отстъпление на Фед от политиката му на почти нулеви лихвени проценти доведе до спад на акциите от рекордно високи нива и доведе до най-големите загуби поне от началото на 70-те години насам. Тъй като доходността на облигациите беше толкова ниска в началото, лихвените плащания не успяха да компенсират удара.

Мащабът на тези спадове оттогава обърна тази динамика, като доведе до най-високата доходност на някои облигации от повече от десетилетие и намали оценките на акциите. Но, както вече споменахме, инвеститорите трябва да се вълнуват не от миналото представяне, а от бъдещото.

В този род на мисли, регресията и връщането към средното представяне, може да е голяма услуга на всички, които залагат на този род инвестиции в дългосрочен план.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на финансови активи на фондовите пазари.