Старо правило гласи, че инвеститорите е добре да диверсифицират своите портфейли в съотношение 60 на 40. Тоест 60% от средствата си да инвестират в акции, а останалите 40% в облигации. За съжаление, изминаващата си вече 2022 година доказа, че това не винаги би спасило инвеститорите от сериозни загуби. Но все пак... Възможно ли е тази стратегия на разпределение на активите да започне да работи отново добре през следващата година?

Традиционният портфейл, в това съотношение - дългогодишен инвестиционен стълб - имаше много разочароваща година, тъй като и двата класа активи спаднаха едновременно.

Обвинявайте Федералния резерв, войната и фискалната разточителност, колкото искате. Но големи проблеми се криеха в много широко следвани портфейлни стратегии много преди тези заплахи да се наложат, пише Bloomberg.

Това е резултатът от ново изследване, което използва модел за оценка, получен от доходността, за да покаже, че известното разпределение 60/40 е достигнало най-скъпото си ниво от почти пет десетилетия по време на ралито на Covid-19. Ситуацията се обърна през 2022 г., която по някои определения сега е най-лошата година за комбинацията от облигации и акции.

Данните са напомняне за предимството на оценката при определяне на възвръщаемостта. Това може също така да мине като добра новина за инвестиционната индустрия, предполагайки, че логиката, а не нестабилните пазари са причина за текущата касапница. Leuthold Group казва, че ударите са били толкова брутални, че оценката е склонна отново да се превърне в попътен вятър за дизайн на портфолио, който мнозина изглеждат готови да оставят загинали.

"Тази година не беше нищо друго освен катастрофа, предвидена от коментатори, които осъзнаха, че е глупост да се хеджира един надценен актив с друг надценен актив и да се очаква задоволителен резултат", каза Скот Опсал, директор на изследванията на Leuthold. "От друга страна, тазгодишното изхвърляне на акции и облигации значително подобри очакваната възвръщаемост на двата класа активи и 60/40 може да е готов да възкръсне от пепелта."

Перспективите за 60/40, особено от страна на облигациите, не са били толкова добри от дълго време", казва Анди Капирин, съглавен инвестиционен директор на RegentAtlantic, финансов съветник със седалище в Мористаун, Ню Джърси. Той цитира като пример корпоративни облигации с инвестиционен клас, които носят доходност от 5% до 6%.

До 15 ноември комбинацията от S&P 500 и Bloomberg US Aggregate Bond Index се понижи с около 15%, включително дивидентите и лихвените плащания.

Често се случва, когато акциите се покачват, облигациите да падат и обратно, осигурявайки решаваща диверсификация и баласт. Но 2022 г. не беше обикновена година.

"Когато имате променлива инфлация и променливи лихвени проценти, вие също имате променливи пазари на акции, обикновено свързани с ниска възвръщаемост на капитала", казва Крис Брайтман, главен изпълнителен директор и главен инвестиционен директор на Asset Manager Research Affiliates.

В резултат на това, тази година облигациите и акциите са имали силна корелация - обратното на това, което инвеститорите обикновено очакват.

"Много хора бяха толкова разочаровани от облигациите тази година, защото те не защитиха портфейла при спад на пазара на акции, но, разбира се, това беше защото инфлацията нарастваше", казва Дейвид Кели, главен глобален стратег в J.P. Morgan Asset Management.

Краткосрочните лихвени проценти също се повишиха рязко като част от борбата на Федералния резерв за ограничаване на инфлацията - последно на 2 ноември, когато вдигна лихвения процент на федералните фондове със 75 базисни пункта, или 0,75 процентни пункта.

Повишаването на доходността оказва натиск върху цените на облигациите

За някои инвеститори портфолиото 60/40 е реликва, която вече няма смисъл. "Акциите ще се представят зле и облигациите ще се представят зле", казва Зак Елисън, управляващ генерален партньор на Applied Real Intelligence, който отпуска заеми на стартиращи компании. "И по-лошото от гледна точка на 60/40 е, че акциите и облигациите са силно свързани. И двата класа активи се справяха еднакво зле."

Но портфолиото 60/40, колкото и да е предизвикано, няма да изчезне точно сега. Възможно е дори инвеститорите с фиксиран доход да намерят добра подплата, особено ако Федералният резерв забави повишаването на лихвите през първата половина на следващата година и лихвите се стабилизират или дори започнат да се понижават, дори умерено.

Моделът 60/40 има дълга история и е "отправната точка за обсъждане на стратегическото разпределение в света на долара", отбеляза Ян Лойс, управляващ директор и старши съветник в J.P. Morgan, в изследователска бележка по-рано тази година. Има старо правило, че нормалното разпределение на капитала трябва да бъде 100 минус възрастта на инвеститора. Така че, за 40-годишен човек в средата на кариерата, 60% дялово разпределение би било "съвсем нормално за средния инвеститор", добавя той.

Моделът 60/40 проработи с времето, като оставим настрана тазгодишното лошо представяне

Портфолио, състоящо се от 60% американски акции и 40% американски облигации, имаше годишна възвръщаемост от 8,8% от 1 януари 1926 г. до 31 декември миналата година, според Vanguard.

Роджър Алиага-Диас, главен икономист на Vanguard, Северна и Южна Америка и ръководител на изграждането на портфолио, нарича 60/40 "здрав бенчмарк за инвестиционна стратегия, предназначена да преследва умерен растеж" и добавя, че "говоренето за неговата смърт в крайна сметка е отвличане на вниманието от бизнес за успешно инвестиране в дългосрочен план."

За инвеститорите е важно да останат на курса, добавя той.

"Това може да не е подходящият момент за изтегляне от 60/40, тъй като смятаме, че перспективите се подобряват", казва Алиага-Диас.

Последната прогноза на J.P. Morgan Asset Management за модела 60/40 е 7,2% годишна обща възвръщаемост през следващите 10 до 15 години. Това е увеличение от прогнозата за 4,3% миналата година, отчасти благодарение на по-ниските оценки на акциите и облигациите.

"Облигациите се завърнаха, 60/40 се завърна и в целия спектър от фиксиран доход вече можете да получите прилична възвръщаемост и приличен доход", казва Кели, който смята, че инфлацията най-накрая започва да намалява. "Ако инфлацията сега е равна или спада, тогава облигациите ще възобновят традиционната си роля за диверсификация" в портфейла.

"Никога не съм мислил за 60/40 [портфолио] като инвестиционно предложение", казва Хауърд Маркс, съпредседател на Oaktree Capital Management и автор на няколко книги за финансовите пазари . "Използвах го само като еталон."

Алиага-Диас от Vanguard нарича 60/40 "вид стенограма за стратегическото разпределение на активите на инвеститора, независимо от целевия микс".

Но дори ако инфлацията продължи да намалява, може да отнеме много време, за да се върне до нивото от 2%, към което се стреми Фед. Това може да затрудни цените на облигациите да получат голямо сцепление в близко бъдеще.

"Рискът е повишен и вероятно ще остане повишен за известно време", казва Брайтман от Research Affiliates, цитирайки инфлацията.

Все пак доходността на облигациите днес е много по-висока, отколкото беше преди година, тъй като цените се понижиха. Доходността по 10-годишните държавни облигации на САЩ наскоро беше 3,78%, което е рязко увеличение от 1,51% в края на миналата година.

"По-високата доходност и по-ниските цени всъщност са добра новина за инвеститорите", казва Брайтман, въпреки че това е резултат от "по-висока волатилност и по-рискови инвестиционни пазари".

Но перспективите за инвеститорите в облигации сега са по-добри, отколкото в началото на 2022 г. "Ако възнамерявате да влагате повече пари във фиксиран доход като инвеститор, бихте предпочели да имате по-висока доходност, отколкото по-ниска доходност", добавя той.