Големите технологични акции най-накрая се препънаха. Дали обаче те изглеждат като добра покупка за по-дългосрочните инвеститори? И отговорът на този въпрос е - "да", поне според някои пазарни анализатори.

Apple (тикер: AAPL), Microsoft (MSFT), Amazon.com (AMZN), Nvidia (NVDA) и Tesla (TSLA) са надолу между 9% и 14% спрямо върховете си през 2023 г., след като видяха двуцифрени печалби през първите седем месеца на годината. Alphabet (GOOGL) и Meta Platforms (META), са засегнати по-слабо - съответно с 3% и 6%.

Нищо не се покачва вечно и има много причини за спадовете, вариращи от високи оценки и степента на тяхната популярност, до покачването на доходността на 10-годишните държавни облигации, която скочи до 4,8% през последната седмица, най-високо ниво от 2007 г., от лятно дъно от около 3,7%.

Бичият сценарий обаче, започва с факта, че нарастването на лихвите по държавните облигации вероятно ще се забави оттук нататък. Те просто не могат да продължат да растат със същото темпо, особено защото вече отразяват плана на Федералния резерв да поддържа лихвите по-високи за по-дълго време. Спадът в доходността, разбира се, би повишил технологичните акции - и целия фондов пазар, в този смисъл - но дори само по-бавното увеличение би било полезно.

Нещо повече, според Goldman Sachs, тази група от седем технологични акции трябва да надмине другите 493 акции на S&P 500 с два или три процентни пункта, ако 10-годишната доходност остане непроменена в рамките на до половин процентен пункт през следващите два месеца, като се има предвид начинът, по който технологичните акции и доходността са свързани исторически.

Това е заради печалбите. Очаква се нетният доход на групата да нарасне с около 20% през 2024 г., като прогнозите за печалбата се повишават от края на март, според FactSet, тъй като анализаторите се запознаха с реалностите на изкуствения интелект.

Акциите също са много по-евтини, отколкото бяха само преди няколко месеца. Сега седемте се търгуват на обща стойност 27 пъти по-висока от очакваните печалби за 2024 г., което е спад от 34 пъти при пика през тази година. Да, това е по-скъпо от S&P 500, но това не е командваща оценка, като се има предвид очакваният ръст на печалбата на акциите.

Всичко се вижда в съотношението PEG на групата - нейната цена/печалба, разделена на ръста на нейните печалби. Анализаторите на групата като цяло очакват дългосрочен годишен ръст на печалбата на акция от около 20,7%. 27-кратният коефициент спрямо EPS за следващата година, дава съотношение около 1,3 пъти този растеж, по-нисък от средното от 1,9 пъти PEG съотношение за останалите 493 акции на S&P 500.

С други думи, инвеститорите плащат по-малко за всеки процентен пункт от ръста на приходите на Big Tech в сравнение с това, което плащат за същия растеж от останалия пазар.

Microsoft е добър пример. Търгува се при 28,2 пъти печалбата си. И тъй като анализаторите очакват 16,2% годишен ръст на EPS през следващите три години, съотношението PEG на акциите е около 1,7 пъти.

За гиганта в облака всичко е въпрос на ръст на продажбите и изкуствен интелект. Очаква се продажбите да нарастват с малко под 16% годишно през следващите три години до около 344 милиарда долара през 2026 г. Най-големият ръст ще дойде от облачния продукт на Microsoft, Azure, който сега е подобрен с възможности за изкуствен интелект. Това е този тип подобрение на продукта, което помага на компанията да вдигне цените на абонамента и да заеме пазарен дял.

Ръстът на приходите няма да дойде без нарастващи разходи като научноизследователска и развойна дейност и маркетинг, предотвратявайки бързото нарастване на маржовете на печалбата, но ръстът на печалбата трябва да остане висок.

Goldman Sachs препоръчва акциите на тези два големи технологични гиганта!

По-голямата част от 2023 г. беше предопределена от манията по големите технологични акции, които стимулираха възходящото настроение и преодоляха мечия пазар от 2022 г. От около средата на лятото обаче, бичият пазар е в пауза с перспективата лихвените проценти да останат високи за по-дълго от очакваното, наред с други макро фактори, които възпрепятстват процеса.

И все пак, като се има предвид представянето от миналата седмица, има признаци, че атаката на биковете е на път да се възобнови сериозно. Всъщност, тъй като сезонът на печалбите за третото тримесечие предстои да започне, портфейлният стратег на Goldman Sachs Кормак Конърс посочва, че като се вземат предвид минали събития, идващият период може да бъде изобилен, особено за технологичните лидери.

"Историята предполага, че предстоящите резултати от 3-то тримесечие може да катализират обръщане на инерцията в най-големите технологични акции", написа наскоро Конърс. "От четвъртото тримесечие на 2016 г. Мегаголемите технологични компании в съвкупност са надхвърлили консенсусните очаквания за ръст на продажбите в 81% от времето и са се представили по-добре в две трети от сезоните на печалбите, обикновено с 3 процентни пункта."

Имайки това предвид, ние решихме да проучим информацията за две технологични имена с мега капитализация, които анализаторите на Goldman смятат, че са готови да използват предстоящия сезон на печалбите като катализатор за по-нататъшни печалби. Освен това, според базата данни TipRanks, и двете в момента са оценени като силни покупки от консенсуса на анализаторите. Ето и подробностите.

Nvidia Corporation (NVDA)

Ще започнем с Nvidia, основен играч в производството на полупроводникови чипове. Компанията е намерила солидна база за подкрепа в силното клиентско търсене на своите GPU чипове от висок клас, които станаха съществени за бързия растеж на AI технологията.

Експлозивният растеж на AI от края на миналата година очевидно е добър за Nvidia. От 2020 г. компанията е важен доставчик на GPU чипове за OpenAI, чийто ChatGPT предизвика настоящата AI революция. OpenAI вече посочи, че ще има нужда от около 10 000 чипа през следващата година, само за да поддържа възможностите за производителност на ChatGPT. Излагането на Nvidia на този, както и на други аспекти на AI, подхранва скок в горните и долните линии през последните няколко тримесечия и Nvidia се превърна в една от само 5-те публично търгувани компании, оценени на повече от $1 трилион.

Един бърз поглед назад към последния отчет за приходите на Nvidia ще покаже мащаба на скорошния растеж на компанията. Nvidia отчете рекорд на компанията от 13,5 милиарда долара тримесечни приходи за фискалното 2Q24, последното ѝ издание. Това беше ръст от 101% на годишна база и надмина прогнозата с над 2,4 милиарда долара. Долната линия от $2,70 на кор. акция, беше с 61 цента на акция пред прогнозите - и се повиши с колосалните 429% в сравнение с тримесечието на предходната година.

Гледайки напред, Street очаква допълнителни печалби, когато Nvidia отчете своите фискални резултати за третото тримесечие следващия месец. Перспективата за приходите е $15,87 милиарда, а за не-GAAP EPS е $3,35.

За Тошия Хари от Goldman близката до средната перспектива изглежда добра за компанията. Nvidia трябва да се възползва, според него, от продължаващото силно клиентско търсене, подхранвано от центрове за данни и AI приложения. Анализаторът с 5 звезди пише: "Гледайки напред, виждаме комбинацията от силен/разширяващ се профил на търсене в центъра за данни и подобряващ се фон на предлагането, поддържащ устойчив растеж на приходите през CY2024. Важно е, че въпреки че признаваме възникващата конкуренция от страна на големите доставчици на облачни услуги (т.е. собствени/вътрешни решения), както и други търговски доставчици на полупроводници, очакваме Nvidia да запази статута си на стандарт за ускорена изчислителна индустрия в обозримо бъдеще, като се има предвид нейният конкурентен ров и спешността, с която клиентите разработват/внедряват все по-сложни AI модели."

Време ли е да се купуват енергийни акции?

Време ли е да се купуват енергийни акции?

Някои инвеститори се съмняват в дълготрайността на петролното рали

Тази акция е извън пиковата стойност, която достигна в края на август, но все още е нараснала с 219% от началото на годината и Хари смята, че все още има солидни печалби, които да очакваме. Той дава на акциите на NVDA рейтинг Купува, с целева цена от $605, което предполага 32% потенциал за ръст за следващите 12 месеца.

На технологичните гиганти никога не им липсва внимание от Уолстрийт, а Nvidia има 39 скорошни прегледа на анализаторите - с едностранчиво разпределение 38 към 1 в полза на покупките пред задържанията, за силна консенсусна оценка за купуване. Акциите имат търгувана цена от $457,62, а тяхната средна целева цена от $647,04 е по-възходяща от тази на Хари, което предполага 41% печалба за следващата година.

Amazon (AMZN)

Следващата е Amazon, една от незабавно разпознаваемите марки в света. Amazon може да се похвали с доказан рекорд като "оцелял в технологиите", като започна в края на 90-те години - и след това оцеля в балона на dot.com, който превзе Следващата е Amazon, една от незабавно разпознаваемите марки в света. Amazon може да се похвали с доказан рекорд като "оцелял в технологиите", като започна в края на 90-те години - и след това оцеля в балона на dot.com, който превзе ранното поле на технологичните компании. Днес Amazon води глобалния пазар за електронна търговия и със своята пазарна капитализация от $1,3 трилиона е друга от 5-те най-големи фирми на публичните фондови пазари. Тази впечатляваща оценка се основава на онлайн операциите на дребно на компанията, които миналата година преместиха приблизително 690 милиарда долара брутен обем на стоките.

Докато онлайн търговията на дребно получава заглавията, Amazon има много позиции. Компанията непрекъснато разработва нови продукти, за да се възползва от новооткритите ниши - вижте начина, по който Amazon Web Services бързо се превърна в основен играч в облачните изчисления. Amazon също има множество базирани на изкуствен интелект продукти в процес на разработка, с видни проекти, включително чатбот, платформа за изграждане на изображения и инструмент за разработка на софтуерен код. Компанията също така интегрира AI в съществуващата AWS, която през последното отчетено тримесечие, 2Q23, генерира над $22 милиарда приходи.

Акциите на Amazon се понижиха с около 12% от своя връх през септември, въпреки че акциите все още са нараснали с 49% от началото на годината, обща печалба, базирана на стабилно представяне.

Видяхме тези показатели за ефективност в резултатите на компанията за 2Q23. Горната линия на Amazon достигна 134,4 милиарда долара, надминавайки прогнозата с 3 милиарда долара и нараствайки с 11% на годишна база. Вече отбелязахме годишния ръст на AWS, който помогна за увеличаване на общите приходи; търговията на дребно на компанията в Северна Америка също е нараснала спрямо предходната година с 11%, достигайки 82,5 милиарда долара. Цифрата EPS на Amazon за второто тримесечие от 65 цента е с 31 цента по-добра от очакваната - но тази цифра се облагодетелства от печалба от $200 милиона, дължаща се на неоперативни разходи от дяловите участия на компанията в Rivian Automotive, където сравнимата цифра през тримесечието на предходната година е $3,9 милиардна загуба.

Когато погледнем към предстоящите резултати на Amazon за третото тримесечие, виждаме, че Уолстрийт очаква EPS от 58 цента, подкрепен от приходи от $141,5 милиарда.

Петте най-поевтинели американски дивидентни акции

Петте най-поевтинели американски дивидентни акции

Дивидентите представляват повече от половината от възвръщаемостта на пазара в периоди на висока инфлация

5-звездният анализатор Ерик Шеридан покрива тези акции за Goldman и според него силното представяне на AWS на компанията ще остане водещо, докато Amazon като цяло се справя добре в дългосрочен план: "Оставаме убедени, че AWS остава на път да се върне към по-нормализирана структура на растеж/марж през 2024 г. и че сегментът е добре позициониран (противно на текущото възприятие на инвеститорите) спрямо нарастващите изчислителни измествания към AI. Разглеждайки многогодишна времева рамка, ние повтаряме нашето виждане, че Amazon ще съчетае комбинация от траектория на солидни приходи с разширяващи се маржове, тъй като те осигуряват доходност/възвръщаемост на многогодишни инвестиционни цикли."

Позицията на Шеридан подкрепя неговия рейтинг Купува и неговата цел за цена от $180 предполага силен потенциал от 41% нагоре в едногодишен хоризонт.

Като цяло Amazon е събрал 41 скорошни прегледа на анализатори и те включват 40 покупки срещу едно задържане, за да даде на акциите консенсусен рейтинг Силна покупка. AMZN може да се похвали със средна целева цена от $176,02, което предполага увеличение от 37,5% от текущата цена на акциите от $127,96.

Не е ли време за дивидентни акции?!

Не е ли време за дивидентни акции?!

Добре е да търсите инвестиционни възможности на места, които не са "пренаселени"