За да имате успех в инвестирането, трябва да можете да предвиждате бъдещите тенденции, а не да се ръководите от миналото и случващото се до момента. В противен случай, рискувате да попаднете в спиралата на "вечните загуби" - да купувате скъпо (неща, които сте чули по телевизията, че са горещи теми, тоест вече е късно за тях) и да продавате по-евтино (тези горещи теми коригират, или се охлаждат, защото сте ги купили в края на цикъла).

Тази спирала може да е доста добре позната на индивидуалните инвеститори, които купуваха биткойн преди пет години, когато бе изключително гореща тема и на рекордни цени, само за да видят как криптовалутата се срива през следващата една година.

И един пример, с който се сблъсках съвсем скоро! Статия, която най-общо бе озаглавена "Не купувайте акции заради тяхната дивидентна доходност, според тази графика". Най-общо тезата на статията бе, че високодивидентните акции са се представяли по-зле от пазара през последната една година, както и през последните три години. И това е напълно логично, при положение, че над половината от доходността на пазара, дойде от шепа мегаголеми технологични акции.

Ето и статията преведена от изданието MarketWatch:

"Не беше добра година да бъдете инвеститор в дивидентни акции, особено като вземете предвид, че държавните облигации в момента носят доходност над 5% годишно."Инвеститорите, които решават къде да разпределят средства, вероятно се питат: "Каква е привлекателността на акция с нисък растеж, плащаща 5%, когато парите могат вместо това да бъдат паркирани в "безрискова" хазна, даваща подобна сума?", според анализаторите на Bespoke Invest.Наистина, високодоходните акции изостанаха толкова значително тази година, че сочните им дивиденти не са достатъчни, за да компенсират слабото представяне.Към сряда сутринта 101 компонента на S&P 500 SPX, които не изплащат дивиденти, са се повишили средно с 20,7% на годишна база, докато 100-те най-доходни платци на дивиденти в индекса са намалели с 3,2%, сочи още анализа.Като се има предвид 17% плюс възвръщаемост за S&P 500 досега тази година, "всичко надолу през годината е значително по-слабо", пишат анализаторите.При стесняване само до 29-те акции с най-висока доходност от дивиденти, всички от които бяха поне с 5% дивидентна доходност, Bespoke отбеляза още по-слабо относително представяне.Тази група от имена е отбелязала среден спад от година до момента от 8,4% въз основа на общата възвръщаемост. Групировката изостана и от S&P 500 за период от три години, като възвърна 21,6% спрямо 39,5% възвръщаемост за индекса."

Прочитайки статията, има голяма вероятност да си изградите мнение, че не е добре да купувате дивидентни акции в момента. Няма дори да се замислите, че тези резултати са изградени на база на минали периоди и в никакъв случай не озанчават, че това ще е представянето на комапниите с висока дивидентна доходност в бъдеще!

Тук се намесва един психологически фактор а именно - без да искаме, ние сме склонни да прехвърляме историческото представяне на един актив, сектор или индустрия в бъдещето! Казано по друг начин - автоматично отхвърляме дивидентните акции като инвестиционна възможност в момента. А би трябвало да е точно обратното!

Ако се замислите малко по-дълбоко и ви притесняват всички тези разговори, че уж вече не се очаква рецесия, или че рецесията ще е "мека", което до голяма степен е заложено в нивата на акциите (изключително високи, които правят финансовите оценки невиждани от много време насам.), то най-вероятно ще ви трябва сигурност в бъдеще. Тази сигурност обаче, едва ли би дошла от технологични акции, поскъпнали често дори в пъти и причина за повишението на индексите.

Много по-вероятно е силно поскъпналите акции, да са изключително волатилни и при разиграване на друг сценарий (не свързан с меко кацане или без рецесия), да са сред най-силно засегнатите активи. Ще искате ли да сте в тези акции? Или ще предпочетете в бъдеще да сте в относително сигурните и доказали в исторически план, че защитават в трудни времена - дивидентни имена?

От друга страна изоставането на дивидентните имена, може да се приеме и като възможност за това да разполагат с догонващ потенциал, дори и да видим по-нататъшно повишение на щатските индекси. Много експерти очакват, поддръжката на индексите да стане именно по направление на ъглите на пазарите, които изостават. Тези ъгли до голяма степен са и обект на препоръки от мениджъри на активи, които търсят следващите инвестиционни възможности.

Добре е да търсите инвестиционни възможности на места, които не са "пренаселени" и които могат да се превърнат в следващата инвестиционна тема. Дали дивидентните комапнии ще са тази тема - само времето ще покаже. При всички положения обаче, този род компании могат да ви предоставят известно спокойствие и добър сън, при евентуални сътресения на финансовите пазари през следващата година.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на акции на финансовите пазари.