В свят на повишаващи се лихви, акциите изплащащи дивидент са все по-важна алтернатива. Сега обаче, ще погледна към дивидентните акции, отчели най-голям спад в цените на акциите си. И по-точно към петте най-зле представящи се такива.

През 2023 г. акциите, изплащащи дивиденти, не се представиха толкова добре, колкото други видове инвестиции, тъй като много инвеститори показват по-силно предпочитание към технологичните акции. Инвестиционните модели обаче се променят с времето поради промени в пазарните настроения и различни икономически фактори. Икономиката на САЩ е несигурна тази година поради непредвидимата инфлация.

Последният доклад за CPI показа, че инфлацията се е увеличила през август спрямо същия период на миналата година, обръщайки скорошната тенденция на забавяне на инфлацията. Спрямо година по-рано той е нараснал с 4,3%, което е в съответствие с очакванията и представлява най-малкото увеличение от почти две години.

Поради продължаващата икономическа несигурност растежът на дивидентите в САЩ се забави през второто тримесечие на 2023 г. Това забавяне на растежа на дивидентите в страната доведе до изплащания на обща стойност 148 милиарда долара, което е скромно увеличение с 4,6% на годишна база, когато се разглежда основното представяне след отчитане на по-ниски еднократни специални дивиденти, според последния доклад на Янус Хендерсън.

Изплатените дивиденти от най-големите компании в света достигнаха рекорд за първото тримесечие

Изплатените дивиденти от най-големите компании в света достигнаха рекорд за първото тримесечие

Почти половината от плащанията са от крупни компании от САЩ

Като цяло дивидентните акции не се представиха толкова добре тази година. S&P 500 Dividend Aristocrats Index, който проследява представянето на компании с най-малко 25 последователни години ръст на дивидентите, спечели 2,33% тази година досега, по-слабо от ръста на S&P 500 от 16% и технологично тежкия NASDAQ, който осигури 33,06% възвръщаемост на акционерите от началото на 2023 г.

Тъй като продължаващият инфлационен период продължава да се удължава, дивидентните акции могат да бъдат успокояващ избор за загрижените инвеститори. Историческият анализ също така показва, че дивидентните акции са показали стабилно представяне по време на периоди на икономически спад.

Това е така, защото дивидентните акции са защитен избор за инвестиция, тези акции са склонни да увеличават дивидентните си плащания с течение на времето, което може да помогне за компенсиране на ефектите от нарастващите цени.

Според данни на Fidelity Investments, дивидентите представляват повече от половината от възвръщаемостта на пазара в периоди на висока инфлация. Докладът също така отбелязва, че през 40-те, 60-те и 70-те години на миналия век дивидентите са съставлявали съответно 67%, 44% и 73% от пазарната възвръщаемост. През тези десетилетия, когато инфлацията е била средно над 5%, общата възвръщаемост е била под 10%.

Както бе споменато по-горе, технологичните акции доминираха на пазара тази година, изпреварвайки компаниите, изплащащи дивиденти. Дори някои от компаниите с най-големи дивиденти като The Coca-Cola Company (NYSE:KO), Colgate-Palmolive Company (NYSE:CL) и AbbVie Inc. (NYSE:ABBV) също са отчели отрицателна възвръщаемост през 2023 г. досега. В този ред на мисли ще погледнем към петте най-зле представящи се дивидентни платци.

 5.   Nu Skin Enterprises, Inc. (NYSE:NUS)

Спад на цената на акциите от началото на годината към 13 септември: 46,1%

Nu Skin Enterprises е глобална компания за директни продажби, специализирана в продукти за лична хигиена и хранителни добавки. Тя се изправи пред предизвикателства от COVID-19 в началото и напоследък пред трудна икономическа среда. Това доведе до по-ниски продажби и намалена перспектива за 2023 г. NUS падна с 46,1% от началото на годината към 13 септември, превръщайки се в една от най-зле представящите се дивидентни акции в списъка.

Броят на хедж фондовете, проследявани от Insider Monkey, притежаващи дялове в Nu Skin Enterprises, Inc. (NYSE:NUS), нарасна до 18 през второто тримесечие на 2023 г. от 11 през предходното тримесечие. Общата стойност на тези дялове е приблизително 64,8 милиона долара. Сред тези хедж фондове, Marshall Wace LLP беше водещият акционер на компанията през Q2.

 4.   Dollar General Corporation (NYSE:DG)

Спад на цената на акциите от началото на годината към 13 септември: 49,2%

Верига от дискаунт магазини Dollar General Corporation е следващата в списъка с най-зле представящите се дивидентни акции тази година. Акциите на компанията се сринаха, тъй като тя понижи своите продажби и перспективи за печалба за годината поради предизвикателства като намалени потребителски разходи и нарастващи проблеми с кражбите.

Dollar General Corporation има петгодишна поредица от постоянен ръст на дивидентите и в момента изплаща тримесечен дивидент от $0,59 на акция. Дивидентната доходност на акциите на 13 септември беше 1,97%.

Към края на второто тримесечие на 2023 г. 57 хедж фонда в базата данни на Insider Monkey съобщават, че имат дялове в Dollar General Corporation, спрямо 53 през предходното тримесечие. Консолидираната стойност на тези дялове е над 1,62 милиарда долара.

Не е ли време за дивидентни акции?!

Не е ли време за дивидентни акции?!

Добре е да търсите инвестиционни възможности на места, които не са "пренаселени"

 3.   First Horizon Corporation (NYSE:FHN)

Спад на цената на акциите от началото на годината към 13 септември: 52,25%

First Horizon Corporation е американска компания за финансови услуги, която претърпя спад в цената на акциите си поради продължаващата банкова криза. Акциите са намалели с 52,2% досега тази година, което ги прави една от най-зле представящите се дивидентни акции в списъка. Компанията изплаща тримесечен дивидент от $0,15 на акция и има дивидентна доходност от 5,23%, към 13 септември.

В края на юни 2023 г. 50 хедж фонда притежаваха дялове в First Horizon Corporation, според базата данни на Insider Monkey. Общата стойност на тези инвестиции е над 958,6 милиона долара.

 2.   Foot Locker, Inc. (NYSE:FL)

Спад на цената на акциите от началото на годината към 13 септември: 53,04%

Foot Locker е американски търговец на обувки и спортно облекло, работещ в над 28 страни по света. Цената на акциите на компанията падна, тъй като тя намали перспективите си за фискалната година два пъти тази година поради постоянен спад в сравнимите продажби в магазините. Акциите донесоха отрицателна възвръщаемост от 53,04% на акционерите досега, превръщайки се в една от най-зле представящите се акции с дивидент през 2023 г.

Foot Locker беше част от 20 портфейла на хедж фондове в края на второто тримесечие на 2023 г., според базата данни на Insider Monkey. Дяловете, притежавани от тези хедж фондове, са на обща стойност над 409,7 милиона долара.

 1.   Advance Auto Parts, Inc. (NYSE: AAP)

Спад на цената на акциите от началото на годината към 13 септември: 62,08%

Advance Auto Parts е търговец на дребно на резервни части за автомобили. Компанията управлява верига от магазини за търговия на дребно и онлайн платформа, обслужващи клиенти в САЩ.

Тя отчита смесени тримесечни печалби тази година, изоставайки от прогнозите на анализаторите. На всичкото отгоре компанията също намали тримесечния си дивидент с 83% и в момента плаща тримесечен дивидент от $0,25 на акция. Към 13 септември акцията има дивидентна доходност от 1,73%.

Според базата данни на Insider Monkey от второто тримесечие на 2023 г. 32 хедж фонда са притежавали дялове в Advance Auto Parts, което е спад от 38 през предходното тримесечие. Общата стойност на тези дялове е над 500,5 милиона долара.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.